OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
Sve kategorije > Auto kozmetika i oprema > Automobili
Prikazano 1 - 0 od ukupno 0 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort                   

Automobili

   

 
Prikazano 1 - 0 od ukupno 0 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort  
Automobil (auto) je  motorno vozilo, po pravilu drumsko, koje služi za prevoz robe i putnika. Nekada se pod  automobilom ne podrazumevaju autobusi i kamioni, tj. podrazumevaju se samo putnički automobili. Od 2002.godine postoji 590 miliona ličnih vozila širom sveta (približno jedan automobila na jedanaest ljudi). 

Reč „automobil“ je grčkog porekla grčki jezik "άυτο" („auto“), samostalno i latinskog porekla latinski jezik "mobilis" u značenju pokretan. Automobil je definisan kao samostalno saobraćajno sredstvo i za čije kretanje nisu potrebne životinje ili ljudske snage i koje se kreće zahvaljujući svome vlastitom pogonu. Krajem 19. veka su se pojavili prvi elektromobili. Takmičenje između parnog motora, motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotorom traje sve do dvadesetog veka od kada počinje da vlada automobil sa unutrašnjim sagorevanjem iako je automobil na električnu energiju u pogledu prenosa energije dva puta efikasniji. 

U 20. veku je automobil, sa benzinom ili naftom kao pobonskim sredstvom, uvek još najznačajnije saobraćajno sredstvo i njegovu revoluciju napravioje Henri Ford kada je u SAD - a izumeo i izradio automobil koji je bio dostupan većini ljudi. Ford model T počeo je da se proizvodi 1908. godine i uspešno se proizvodio sve do 1927. godine. 

Najvažniji delovi automobila su: motor (pogonski agregat), sistem za prenos snage ili transmisija u koju spadaju: spojnica, menjač, glavni prenosnik, diferencijal, pogonska poluvratila, sistem za oslanjanje, sistem za kočenje ,sistem za upravljanje, noseći sistem (karoserija).