OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Antifoni

Antifoni

Ovaj izraz koristi se za mnoge pojave i predmete ali u ovom kontekstu pomenućemo samo jedno značenje. Dakle, pod pojmom antifon ovde se podrazumeva predmet koji ima formu slušalica a funkciju izolacije zvuka. Sigurno se pitate čemu u stvari služe antifoni i koja je njihova osnovna funkcija,kao i zbog čega su se našli u ovoj kategoriji proizvoda. Dakle, potkategodija antifona zapravo spada u zaštitnu opremu jer ima funkciju odbrane  od velikog stepena buke. 

Buka predstavlja sve one neželjene zvuke koji se događaju usled prirodnih ili veštačkih izvora zvukova velikog intenziteta. Buka predstavlja jedan od velikih izvora zagađivanja okoline. Bučno zagađivanje je svojevrsno zagađivanje koje dosta utiče na čovekovu psihu ali i na čitavu svetsku floru i faunu. Zbog toga se danas pored autoputeva izgrađuju objektu koji služe za suzbijanje bučnog zagađenja. Samim tim logično je da se i pojedinci moraju zaštititi od buke na određeni način, pogotovu u slučaju da im je buka sastavni deo posla. Buka dakle predstavlja štetno delovanje zvuka na ljudski organizam. Buka dakle predstavlja neželjene zvuke ili štetne pa čak i zakonom zabranjene zvuke. Nivo buke meri se u decibelima.  Buka može dovesti do oštećenja sluha, delimičnog ili potpunog što dovodi do velikih problema i u orjentaciji i u nastavku normalnog života. 

Upravo zato se koriste antifoni koji bi u slobodnom prevodu mogli da se tretiraju kao anti bučni predmeti. Ovi predmeti funkcionišu veoma prosto pa su im i cene više nego prihvatljive. Njih koriste radnici čiji se poslovi svode na stalno slušanje električnih naprava koje zuje ili buče. Antifoni se takođe mogu koristiti i na poligonima gde se vojna vozila kreću proizvodeći veliku buku ali i na strelištima artiljerije ili protiv vazdušne odbrane. Takođe su antifoni pogodni za sve one čiji poslovi zavise od vežbanja u streljanama, kao što su vojna lica, policija ili pripadnici drugih bezbednosnih agencija.

Antifoni se prave od plastike ili gume  a izgledaju kao slušalice koje su obložene sunđerastim materijalom koji apsorbuje i umanjuje količinu buke.