OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0
prodato
Čekić zaobljeni 806 340gr UNIOR

Čekić zaobljeni 806 340gr UNIOR

cena: 2.278,00 din
 • Čekić zaobljeni 806 680gr UNIOR rasprodat detaljnije Detaljnije
 • Čekić zaobljeni 806 910gr UNIOR rasprodat detaljnije Detaljnije
 • prodato
  Čekić zaobljeni 806 454gr UNIOR

  Čekić zaobljeni 806 454gr UNIOR

  cena: 2.666,00 din
  prodato
  Set čekića za limare WOMAX

  Set čekića za limare WOMAX

  cena: 2.890,00 din
  prodato
  Čekić limarski 1936 UNIOR

  Čekić limarski 1936 UNIOR

  cena: 5.289,00 din

  Čekići limarski

  Limarski čekić

  Lim je tanka ploča koja se pravi od metala odnosno raznih legura metala. Lim ima veoma široku primenu na raznovrsnim poljima. U početku se lim pravio isključivo i samo od gvožđa ali se kasnije u proizvodnju lima uključuju i drugi metali ili legure od metala pa čak ponegde i nemetala. Lim ima veoma široku primenu, kao što smo već napomenuli a koristi se u metalnoj industriji i zanatsvu ponajviše ali i u građevinarstvu. Od lima se proizbode razni predmeti, posude, ograde i td.  Lim potiče od reči lamina štoje stara italijanska reč a može upućivati na reč pleh što kod nas otprilike ima isto značenje kao i kasnije lim. Pleh potiče od nemačke reči Blech. Ranije se lim moga naći isključivo u prodaji iz limarskih radnji pa je zanatska grana pod imenom limarstvo bila veoma rasprostranjena. 

  Danas se lim proizvodi u posebnim fabrikama sa specijalnim mašinama tako da limarski zanati gotovo izumiru ili se svode na određenu vrstu popravki  limarije. 
  U građevinarstvu se lim koristi za izradu raznih delova objekata pa se koristi kao materijal za krov ili oluke ali i za razne ograde i ukrasne delove na ogradi, Limari predstavljaju zanatlije koji se bave izradom i popravkom predmeta od lima. Ovo zanimanje sada se iz zanatskih radnji prebacilo na polje industrije ali se svakako koristi jedan specifičan alat bez koga se ne može zamisliti proizvodnja lima. 

  Reč je limarskom čekiću. Limarski čekić je čekić koji je usko specijalizovan za limariju i uz pomoć njega se ispravljaju ili zakrivljuju limene ploče koje su pod uticajem nekih drugih sila promenile svojstva. Limarski čekić može služiti i za sečenje odnosno kidanje lima ali i za kovanje lima u neki drugi materijal kao što je npr. drvo. Limarski čekić je pravljen od izdržljivih materijala a glava mu ponekad može biti i gumena. On ima veoma jaka svojstva jer probiti lim nije lako kao probiti meko drvo. 

  Limarski čekić je još jedan u nizu čekića koji imaju svojstva različita od ostalih kategorija.