OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Čekić tesarski

Ne bismo se previše zadržavali na tome da napravimo distinkciju između čekića koji se mogu podvesti pod kategoriju tesarski i onih koji bi svoje mesto zauzeli u kategoriji stolarski čekić. Pošto se i sama zanimanja ne razlikuju mnogo pa se često stare zanatlije usavršavaju najednom i kao stolari i kao tesari, onda nema potrebe praviti veliku razliku među ovim alatima. Dakle kada pomenemo stolarski čekić smatramo to i tesarskim čekićem a ako je baš bitno naglasiti određenu razliku onda ćemo to i učinitit. Stolarstvo odnosno tesarstvo se odnosi na one poslove koji se obavljaju u specijalizovanim radionicama ali i na terenu na gradilištima. Ovaj posao tiče se izrade stolarije odnosno vrata i prozora i njihove fine obrade. 

Osim toga stolarski i tesarski poslovi mogu se ticati mnogih poslova koji imaju veze za obradom drveta i pravljenjem raznih oblika od drveta. Kako se u ovom poslu često koriste razni spojevi kao što ekseri i li se uz pomoć rezbarenih žlebova spajaju drvene daske tako je i logično da je potrebno imati alat koji će služiti za ukucavanje ili vađenje eksera. Upravo je reč o čekiću ili kako ponekad, savremene generacije vole da kažu o hameru. Čekić za tesarski odnosno stolarski posao je posebno dizajniran čekić koji ima glavu sa dvojakom upotrebom. Naime jedan tupi deo  služi za ukucavanje i kucanje dok je drugi namenjen tesanju drveta ili vađenju eksera. Glava je pravljena od jako izdržljivog kovanog čekića i proizvodi se tako da bude delimično ili potpuno polirana. 

Glava je sa jedne strane zavijena i napravljena tako da se lakše mogu vaditi ekseri.
Glava se na ručku usađuje posebnom metodom tako da drvena ručka ne pukne pod jakim pritiskom  ali i prilikom sile koju proizvodi poluga prilikom vađenja eksera. Težine ovih čekića variraju pa mogu biti i od nekoliko stotina grama do kilogram. Dužine se takođe kreću u dimenzijama od po nekoliko desetina centimetara. 

Ergonomski oblikovane drške omogućuju prijatno korišćenje ali i otpornost na udar, i sprečavaju prenos sile sa čekića na ruku, prilikom pravilnog korišćenja.
spacer