OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
Sve kategorije > Mašine i alati > Ručni alat > Čekići > Čekići za keramiku
spacer
spacer
Prikazano 1 - 1 od ukupno 1 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort                   
spacer
spacer

Čekići za keramiku

spacer
spacer
spacer
spacer     spacer

prodato
Čekići za keramiku 12x12mm

Čekići za keramiku 12x12mm

- Drvena drška- Veličina glave 12x12 mm ...

cena: 470,00 din
 
Prikazano 1 - 1 od ukupno 1 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort  
spacer
spacer
Čekić za keramiku

Da bismo govorili o ovom posebnom vidu alata koji se dosta koristi na različitim poljima a jedan od ostvarenja mu je teren keramike, vredi prvo reći da je čekić predmet koji je sačinjen od drvene drške i teškog metalnog, gumenog ili drvenog udarnog tela koje je najčešće u obliku kvadra ili nepravilnog kvadra. No kako mi ovde govorimo o čekiću za keramiku možda najpre treba reći šta je to keramika i otkud potreba za čekićem  u ovoj zanatsko umetničkoj disciplini. 

Keramika dolazi od starogrčke reči keramikos. Keramikos označava glinu koja se koristila za takozvane lončarske predmete u staroj Grčkoj ali i na mnogim područjima drevne civilizacije. Poreklo pojma se zapravo odnosi na “keramike tehne” a ovaj pojam se odnosi na pečenje gline. Dakle, istorijski gledano može se zaključiti da je za proizvodnju posuđa ali i građevinskih materijala korišćena glina koja se pekla ili sušila na određenim temperaturama. Na ovaj način dobijale su se specifične posude ali i cigla odnosno opeka koja se gotovo do današnjih dana proizvodi na sličan način. Mi se ovde pre svega moramo osvrnuti na onaj deo keramike koja se tiče građevinarstva. 

Najpre se tu misli na opeku koja se veoma često  nalazi na udaru improvizacija i modelovanja. Dakle, čekić za keramiku se u užem smislu gledano koristi u onim trenucima kada je potrebno određene predmete, već nastale pečenjem gline, na neki način modelovati, menjati ili skraćivati. Čekić za glinu se zbog toga pravi u manjim dimenzijama nego određeni drugi čekići. Drška za ovaj čekić često je pravljena od kvalitetnog drveta i izduženija je nego kod ostalih čekića, ili tome doprinosi vizuelni efekat koji se dobija jer je drška nešto tanja. 

Što se udarnog dela čekića tiče on ima zaoštrenu jednu stranu i služi za precizna lomljenja keramike. Udarno telo je tanko i manje je nego kod ostalih čekića, pa ovaj čekić možemo smatrati uskospecijalizovanim čekićem. Čelik od kojeg je napravljeno udarno telo je veoma izdržljiv i gusto skoncentrisan što ovom čekiću daje eksplozivnost i preciznu notu.
spacer
       
spacer