OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Kaiševi

Kaiševi

Možete samo da zamislite šta se sve moglo koristiti kao kaiš u ona vremena kada je njegova namena bila mnogo bitnija od njegovog izgleda. Ako bismo morali da definišemo kaiš to bi bilo svako zmijoliko uže kojim je trebalo privezati pantalone tako da ne spadaju. Verovatno su prvi kaiševi i zaista bili kao oni iz narodnih priča. U narodu je takav predmet poznat kao učkur. Pretpostavimo onda da kaiš i vodi poreklo od učkura. Ipak, danas se usled raznoraznih modnih revolucija koje su se svesno ili ne odvijale na svim frontovima ali prvenstveno u gradskoj i urbanoj kulturi kaišem smatraju oni stilizovani kaiši sa šnalom koja može biti od plastike ili metala. Kaiševi se izrađuju od različitih vrsta tekstila u zavisnosti od njihove svrhe, Kaiševi koji su uvek poželjni i nikada ne izlaze iz mode su kaiševi od kože. 

Kada govorimo o njima možda vam prva asocijacija bude izdržljivost. Naravno i da jeste. Setite se samo šta je jedan vojni opasač od štavljene svinjske ili goveđe kože mogao da izdži. Dakle, izdržljivost kaiša može biti jedna od njegovih glavnih osobina. Pri kupovini kaiševa od kože ljudi se često vode estetskim merilima i uklapaju ih uz svoju ličnost, način odevanja ali i uz garderobu koju u tom trenutku poseduju. Kaiševi od kože proizvode se u različitim debljinama od onih najtanjih do debelih punih sa određenim gravurama koje ponekad imaju veliku vrednost. Kod kaiševa je takođe bitno i kakva će biti takozvana šnala. Kaiš se sastoji iz kožnog dela sa izbušenim rupama kako bi igla kaiša mogla da zakopča njegovu konstrukciju. Šnala može takođe biti prosta, pozlaćena, u boji srebra ali vrlo često nailazimo i na šnale koje su kupovane nezavisno od kaiša te svojim izgledom doprinose čitavom utisku. Iako je kaiš jedan mali, gotovo neprimetan detalj vrlo često igra glavnu ulogu pri uklapanju uz odela, džins ili bilo koju drugu odevnu kombinaciju. 

Šta to još može da bude kaiš? Pomenuli smo da je kaiš predmet koji služi da se opašemo kako bi nam pantalone stajale oko struha i ne bi spadale. Ipak pod pojmom kaiš podrazumeva se još ponešto. Kaiševi se mogu sresti i na kožnim jaknama, ženskim torbama ali i kao sastavni deo torbi uopšte.

Najinteresantniju primenu imaju mali kaiševi za sat. Ukoliko se odlučite da ogromne metalne brazetle zamenite opuštenijim kaišem, uvek ćete birati nijansu kože koja vam odgovara uz sat i temperament. Kožni kaiševi mogu biti u različitim bojama jer je koža donekle podložna farbanju.