OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Klešta za električare

Klešta za električare

Verovatno zvuči pomalo nerealno da postoje klešta koja se mogu okarakterisati kao klešta pravljena isključivo za jedan zanat. Ipak, kada malo bolje zagrebemo po svakom zanatu i njegovoj istoriji videćemo da se upravo na određenim poslovima javlja potreba za stalnom upotrebom nekog alata. Tako se naravno i prilikom korišćenja određenih alata jedan čitav proces ponavlja i ustaljuje. Posao električara se ne može opisati u jednoj reči. To je kompleksan posao za koji se može reći da se od slučaja do slučaja veoma razlikuje. Ipak, nekako laički i sa strane posmatrano, mogao bi se izvesti površan zaključak ali ne i neistinit a taj zaključak jeste da se električar često suočava sa problemima na instalacijama i sa problemima sa žicama. 

Prema tome, kako su kablovi i žice uslovno rečeno domen jednog električara logično je da se valja pozabaviti i problemom alata koji rešava kvarove na ovim predmetima. Svakako se dakle može izvesti zaključak da je ponekad potrebno produžiti ili skratiti žicu na instalaciji ili čitave kablove kao i to da je potrebno skinuti izolaciju ili obaviti neki kompleksniji proces na određenim uređajima. Prvi alat koji se poput prve pomoći mora naći u kutiji sa alatskim pomagalima jednog električara jesu klešta za električare. 

Ova klešta naravno mogu imati svakojaku upotrebu a njihova primarna uloga jeste sečenje kablova ili žica. Zbog toga se poneka klešta za električare mogu nazvati i sečicama. Jedan od poznatijih proizviđača ovog proizvoda jeste brend UNIOR. Dimenzije svih klešta mogu varirati ali su obično dizajnirana tako da se mogu nositi čak i u džepu i da ugodno prijanjaju uz šaku. Zglob kod mnogih klešta jeste otvoren i često ima oprugu. Čeljusti klešta su fino brušene te klešta odaju utisak jednog veoma preciznog alata koji se koristi za poslove koji iziskuju dosta iskustva i koncentracije. 

Površina klešta je često fosfatirana dok se izolacija na kleštima pravi od plastične mase pa su eventualne posledice gotovo isključene.