OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

Merač vlage HM-100 Ridgid

Merač vlage HM-100 Ridgid

cena: 13.490,00 din
spacer
Merači vlažnosti

Da bi se govorilo o mernim instrumentima koji se koriste za merenje vlažnosti vazduha potrebno je najpre znati šta uopšte predstavlja vlažnost i koja je funkcija merenja vlažnosti. 

Vlažnost predstavlja količinu vodene pare koja egzistira u vazduhu u određenom trenutku. U svakodnevnom jeziku se vrlo često pod pojmom vlažnost podrazumeva takozvana relativna vlažnost. Relativna vlažnost je definisana kao mera parcijalnog pritiska vodene pare u određenom trenutku. 

Vlažnost vazduha se prati na profesionalnom planu pogotovo u meteorološkim stanicama ali je često poželjno pratiti kretanje vrednosti vlage i u određenim privatnim uslovima kao što su razni vinski podrumi ili skladišta pa se valja koristiti dobrim instrumentima kao što su merači vlažnosti. Merenje vlažnosti može se realizovati uz pomoć mnogih raznovrsnih instrumenata. Sprava kojom se meri vlažnost vazduha se naziva psihrometar ali je često poznat i pod imenom higrometar. Vlagostat se koristi kako bi se regulisala određena vlaga u nekom objektu. Mogu se ovi uređaji uporediti i sa termometrom i termostatom koji služe za merenje i kontrolisanje temperature. 

Ponekad se higrometri prave zajedno sa termometrima. Vlažnost se na globalnom nivou meri uz pomoć veoma udaljenih satelita. Sateliti detektuju vlažnost odnosno sadržaj vode u troposferi. Higrometri koje možete naći na našem sajtu imaju za zadatak da mere i detektuju vlažnost vazduha ali vrlo često imaju ugrađene i merače koji služe za merenje temperature. Opseg temperature varira od nekoliko desetina stepeni ispod nule do čak plus sedamdeset celzijusovih spoljne temperature. 

Termometri i higrometri imaju opseg merenja vlažnosti od dvadeset do oko devedeset i pet posto. Napajanje ovih uređaja vrši se veoma lako i to uz pomoć jedne AA baterije koja se može puniti. Temperature se mogu meriti u farenhajtima i celzijusima. Ovi uređaji se mogu vešati na zid uz pomoć samostojećih rupica. Opremljeni su takođe i sondom koja služi za merenje spoljnih temperatura.

Higrometri se mogu koristiti i u kućnim uslovima a pogodni su za razne objekte , vinske ili obične podrume, kafiće ali i određene laboratorije.
spacer