OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Spoljašne antene

Antene su uređaji koji služe za hvatanje signala. U zavisnosti od toga kakav su prijemnik odnosno koji signal hvataju mogu biti radijske antene, televizijske antene itd. Antene koriste različite načine da uhvate glavne signale koji se šalju sa repetitora. Danas u eri digitalne televizije postoje različiti načini dovođenja signala do uređaja na kome gledamo tv program. u zavisnosti od toga razlikuju se i antene. Danas poznajemo kablovsku antentu, satelitsku antentu, kućnu antenu, spoljašnju antenu itd.

Spoljašnje antene podrazumevaju uređaj koji se najčešće sprovodi od televizijskog prijemnika do nekih višig mesta kako bi mogla da uhvati signal repetitora. Koliko će signal biti dobar zavisi od pravca u kom je antena postavljena i udaljenosti repetitora. Televizije sa nacionalnom frekvencijom uvek će biti dostupne ovakvim antenama dok su lokalne televizije mnogo češće na televezorima u onim mestima gde je domet signala dobar.

Spoljašnje antene mogu biti različitih oblika i mogu služiti za presretanje različitih signala. Kvalitet antene zavisi od toga koliko je velika frekvencija koju može da dokuči.
Kod ovih antena često se koirste takozvani antenski pojačivači signala. Spoljašnje antene idealne su za mesta gde kablovska televizija nije sprovedena pa ih tako možete koristit upravo na mestima kao što su vaše vikendice, kuće na selu ili bilo koja druga mesta koja nemaju mogućnost da se prikače na kablovsku mrežu.

Antene za spoljašnost često su pravljene od nekih lakših materijala tj. metala kako bi se mogle održati u naletima vetra i hvatati signal uprkos lošem vremenu. Poneke antene su jednodelne dok postoje i one koje liće na riblju kost, sa takozvanim rebrima.

Iako se ovakve antene često u domovima u gradu zamenjuju kablovskim ili digitalnim televizijama, ipak se ne može reći da su one prevaziđene i da su izašle iz mode. Pojedinci se iz praktičnih razloga i nemogućnosti korišćenja kablovske često rado vraćaju ovakvim antenama jer su jedino one na vikendicama dostupne u svakom trenutku za nabavljanje. 

Spoljašnje antene vas ne obavezju da stalno obnavljate ugovore i plaćate iz meseca u mesec pretplatu. Istina, moraćete češće da je podešavate i vodite računa o održavanju signala, ali ponekad je usmeravanje pažnje na jedan ili nekoliko programa mnogo bolje nego se u gomili programa ne odlučiti ni za jedna. Gledajte televiziju na svim vama dragim mestima.
spacer