OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
spacer
Teniski reketi i oprema

Tenis predstavlja sport sa reketima koji igraju dva igrača ( singl ) ili dva tima od po dva igrača ( dubl ). Igrači u tenisu koriste reket za tenis, da bi prebacili lopticu u protivnički deo terena preko mreže koja se nalazi na sredini terena.

Tenis se igra na terenu, na čijoj sredini se nalazi mreža. Dimenzije terena za tenis, su 23,77 m dužina, 8,23 m širina kada se igra singl, a 10,97 m širina kada se igra dubl. Podloga terena je uglavnom izradjena na travi, šljaci ili betonu. Mreža je razapeta celom širinom terena, postavljena je paralelno sa osnovnom linijom i deli teren na dva jednaka dela . Mreža je 1,07 m visoka kod stubića koji je drže, a 914 mm visoka na centru terena. 

Počeo je da se igra u Engleskoj u 19. veku. U početku se vrlo brzo proširio po zemljama sa engleskim govornim područjem, i to najviše među višim staležom. Tenis je danas široko rasprostranjeni olimpijski sport i igraju ga svi ljudi, nezavisno od društvenog statusa.  Pravila teniske igre se nisu promenila još od 90- ih godina 19. veka. Izuzetak je uvođenje taj - brejka ( engl. kravatu- pauza = " prelom " izjednačenja ) 70 - ih godina 20. veka. Tenis se igra tokom cele godine na turnirima širom sveta, od kojih su četiri Grend slem turnira u Londonu, Parizu, Njujorku i Meburnu svakako najvažniji u teniskom svetu.
spacer