OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

USB razdelnici i adapteri

USB razdelnici i adapteri

USB kabli predstavlja univerzalnu serijsku magistralu ili opštu posledovnu sabirnicu na engleskogm Universal Serial Bus što je spoljašnji priključak za razne uređaje perifernog tipa kao što su štampači, miš, tastatura, digitalna kamera, modem itd. USB karakteriše veoma velika brzina rada i vrlo jednostavno korišćenje i priključivanje. Više od sto uređaja je moguće priključiti uz pomoć USB porta. Skoro svi računari koji su pravljeni posle dve hiljadite godine imaju USB portove što je u mnogome olakšalo prenos informacija. Ipak pojedini računari imaju svega dva ili četiri USB ulaza a nekada je naravno potrebno imati ih mnogo više. Iz tih razloga smišljeno je dosta inovacija koje koriste osavremenjivanju starih tehnologija. Takvi su i usb razdelnici i adapteri. 

Oni služe za umrežavanje USB kablova i za njihovo lakše korišćenje. Adapteri služe za povećavanje broja portova pa se na jednom adapteru mogu naći još četiri dodatna porta. Ovim je omogućeno da se više uređaja poput eksternog hard diska, skenera ili štampača stalno priključi na računare koji nemaju dovoljan broj portova. Napajanje adaptera i razdelnika može se vršiti preko istog tog USB kabla uz pomoć PC ili laptop računara. Integrisan kabli za konekciju ponegde se takođe može naći. Veći razmak između portova omogućuje ubacivanje i onih širih USB portova. 

Skidanje slika sa foto aparata ili slušanje muzike preko i Poda te ćaskanje sa prijateljima širom zemlje sve preko jednog PC omogućeno je urpravo uz pomoć razdelnika i adaptera USB tipa. Kabl čvorišta je kod mnogih adaptera dug i fleksibilan i omogućeno je da se više uređaja različitog tipa povežu na veoma lak način.

Ideja o razdelnicima i adapterima nije ništa novo pošto su se i ranije kablovi pvezivali na gotovo istovetan način. Ipak ideja o tome da se USB adapteri promovišu nastala je upravo zbog napredovanja USB tehnologije a i daljeg korišćenja računara sa malim brojem portova. Danas je čitava konstrukcija dovedena do savršenstva te se i oni sa starijim računarima mogu ulključiti u osavremenjavanje.