OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Akumulatorske makaze za kablove

Akumulatorske makaze za sečenje kablova još jedan su od alata koji u svom nazivu sadrži dve ključne reči. Prva referenca jeste akumulatorska i ona upućuje na to da se ovaj alat koristi električnom energijom na jedan specifičan i posve kvalitetan i progresivan način. Akumulatorski upućuje na to da su alati punjivog karaktera odnosno da se uz pomoć baterije može akumulirati električna energija koja se iz nekog izvora emitoje. tako skupljena energija kasnije se može koristiti na terenu bez upotrebe suvišnih kablova i bez potrebe da izvor struje bude u blizini. S druge strane ovaj alat ima u svom nazivu i reč “makaze” što jasno referiše na to da služi za određeno sečenje. 

Rekli smo da makaze potiču još iz drevnog Egipta a da svoju primenu imaju na najširem polju počev od sečenja papira i kartona preko tekstila do sečenja najčvršćih materijala poput čelika. Sečenje kablova često se odvija iz raznih razloga a najpre zbog prespajanja instalacija ili skraćivanja kablova. U ovim poslovima često se korsite krimp klešta ili makaze pneumatskog ili električnog kaio i hidrauličnog tipa. Akumulatorske makaze su izvrsne za rad na terenu gde je nemoguće pristupiti stalnom dotoku struje. Ove makaze imaju otvorene glave za sečenje pa je moguće seći kablove raznih dimenzija i debljina. 

Noževi su često izrađeni od vrlo izdržljivih materijala kao što je to visoko legirani OCR čelik. Elektronska kontrola i upravljanje procesom sečenja su dve veoma bitne osobine kada je u pitanju bezbednost na radu. Što se ergonometrijskog dizajna tiče uvek se kod ovakvih alata može o njemu govoriti. Valja istaći da se ergonometrija ogleda u tome što postoje dve komponente ručne regije koje se koriste jednom rukom. 

Automatsko vraćanje klipa u početni položaj nakon korišćemja odnosno nakon završenog rada tj. operacije sečenja jedna je od osnovnih osobina. Naravno, moguće je i ručno zaustavljanje u slučaju da nešto prilikom sečenja krene po zlu. Brzi rad motora omogućuje brzo i kvalitetno sečenje.
spacer