OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
spacer
Akumulatorski alat za vezivanje armature

Kada smo govorili o betonu pomenuli smo i armirani beton. Armirani beton predstavlja izuzetno čvrstu konstrukciju za čije su pronalaženje zaslužni sasvim slučajno pojedini francuski pojedinci. reč je o ljudima koji su nehotice ili namerno ali ne sluteći posledice napravili proizvod koji će obeležiti gradnju čitave ere dvadesetog i dvadeset prvog veka. Na da se ne bismo vraćali na njihova imena i biografije i skretali sa teme setićemo se samo toga da je armirani beton beton koji je ojačan armaturom. Armatura predstavlja vezivno tkivo u vidu spojeva metalnih šipki i žica koje su nalivene betonom. 

Ovim se postiže izdržljivost ali i savitljivost konstrukcija pa se na taj način mogu graditi izuzetno visoke građevine. Akumulatorski alat za vezivanje armature predstavlja alat koji služi da više metalnih šipki ili žica koje predstavljaju armaturu objedini na prost i lagan način. Ovaja alat često proizvode japanske firme mada se mogu naći i na teritoriji Evrope. Može se reći ipak da su japanske firme i japanski proizvođači oni koji nude alate čije su brzine najvieće. Osim toga nude i kvalitet u vidu ergonomije, lakoće rada ali i maksimalnog ranog učinka uz minimalne napore i opterećenja radnika. 

Karakteristike mnogih alata koji služe za vezivanje armature a rada po principu akumuliranja električne energije su gotovo iste. Ipak valja reći da se kod pojedinih modela brzina vezivanja kreće čak i manje od sekunde po jednom vezu. Dimenzije ovih alata su veoma male i kreću se u desetinama centimetara a masa čitave konstrukcije ne prelazi dva kilograma što omogućuje jasno definisanje vezova i mobilnost i praktičnost ovih uređaja. 

Prečnici žice kojom se armatura vezuje uglavnom iznose oko 0.8 mm a približan broj vezova po kalemu žice kreće se oko 120. Valja napomenuti da ovi alati koji imaju izuzetno kvalitetna svojstva koriste jako malo električne energije a uz pomoć njih ostvaruje se vezivanje koje je i do pet puta brže nego manuelno.
spacer