OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
spacer
BAŠTENSKE FIGURE

Želeli ste nešto drugačije za vašu baštu? Mislili ste da je dekorišete nekako drugačije? Dosadio vam je jedan te isti prizor svake godine? Na našem sajtu postoje bezbroj, interesantnih baštenskih figura, koje će, u to smo sigurni, Vašu baštu učiniti neverovatno zanimljivijom i lepšom. Pored velikog izbora različitih vrsta baštenskih patuljaka, imamo figure od plastike, kućice za ptice i dr.

Baštenska figura ili baštenski patuljak je figurina malog humanoidnog stvorenja, patuljka, tj. malog čoveka koji je obično nosio šiljastu kapu, i njegova namena u bašti je radi ukrasa i zaštite od zla, obično kao vračanje da vrtovi i travnjaci budu bujni. Ove figure potiču iz 19. veka Nemačkoj, gde su postali poznati kao bukvalno "baštenski patuljak". Primena termina patuljak je prvi put primenjena u 1930. Baštenski patuljak je prvi put uveo ser Čarls u Velikoj Britaniji, 1847. godine kada je doneo 21 figuru od terakote po povratku iz posete Nemačkoj i stavio ih kao ukras u baštu njegove kuće. Baštenski patuljci se često prikazuju sa bradama, a obično su to muškarci, i obično nose crvene kape. Izrađuju se u različitim pozama. Neki naučnici tvrde da je baštenski patuljak je potomak grčko-rimskog boga plodnosti, čiji će se kip često naći u antičkim vrtovima. Baštenski patuljak može biti napravljen od terakote, tj. gline, gde se glina uliva u kalupe. Baštenski patuljak je uklonjen iz kalupa kada se stegne glina, pa se onda osuši, a zatim peče u posebnim pećima za keramiku. Uloga baštenskog patuljka je gotovo mitološka. On noću čuva vrtove od svakakvih zlih sila, veštica, razarača biljaka. Njegova uloga je da spreči noćne zlikovce da unište vrt. Kada se ohladi patuljak je oslikavan. Više moderni baštenski patuljci su izrađeni od smole, plastike i sličnih modernijih materijala, tako da su mnogo više postojaniji i trajniji u odnosu na drvene ili keramičke figure.

Uređivanje vrta je postala uobičajena u Evropi, od renesanse. Među ličnostima koje su se koristile za uređivanje vrta bio je patuljak od Zvonara U posebno. Do kraja 18. Veka je nastala i "kuća patuljaka" koja je počela da se proizvodi i dalje popularne ukrase od porcelana tokom čitavog 19. Veka. Drvena statua baštenskog patuljka napravljena je u Švajcarskoj. Baštenski patuljci su se brzo proširili širom Nemačke i u Francuskoj i Engleskoj, i gde god je uređivanje bašte bio ozbiljan hobi.

Proizvodnja baštenskih patuljaka se proširila širom Nemačke sa mnogim drugim velikim i malim proizvođačima, i to je postao veliki biznis, tako da danas svako ima svoj poseban stil i dizajn. Drugi svetski rat je znatno uticao na industriju i većina proizvođača je odustala tada od proizvodnje. Baštenski patuljci su postali popularni dodatak u mnogim vrtovima. Baštenski patuljci su nezavisna stvorenja koje nastavljaju da čine stvari onako kako je to učinjeno u staroj zemlji. Vrt sa baštenskim patuljcima, čine veliku sreću, jer prenose razne emocije i trajni su. Oni takođe mogu da se prenosi sa generacije na generaciju. Baštenski patuljci donese nekima dobru sreću, pa mogu i vama.

Sve što vama treba da biste dobili originalnu baštu u kojoj možete da uživate, jesu baštenski patuljci!
spacer