OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Benzinski perači pod pritiskom

Aparati za pranje na benzinski pogon su potpuno nova grupa. Odlikuju se visokom mobilnošću jer ne trebaju električnu energiju. Imaju 4 taktni benzinski motor i samopovlačenje vode a moguć je klasičano priključenje na vodovodnu mrežu. Pored poprilične težine, perači su veoma stabilni a njihova pokretnost je jednostavna jer su na kolicima sa dva velika točka. Napravljeni su za manje industijske pogone, proizvodnji, poljoprivredi i građevinarstvu.

Perač pod pritiskom je mehanička prskalica koja u zavisnosti od veličine mlaznica, može da koristiti male zapremine vode pod visokim pritiskom ili velike zapremine vode sa niskim pritiskom za čišćenje i uklanjanje boje, buđi, prljavštine, prašine, blata i prljavština iz površina i objekata kao što su zgrade, vozila i betonske putne podloge.
Perač pod pritiskom se sastoji od :
  • benzinskog motora koji pokreće pumpu za vodu
  • creva za visoki pritisak
  • pištolj - okidač za prskanje
Baš kao što se mlaznica na crevu za polivanje koristi za povećanje brzine tečnosti, pritisak kod perača pri pranju dodaje sopstvenu snagu da stvori visoki pritisk i brzinu. Perači imaju idealan odnos potrošnje vode i kvaliteta čišćenja, tako da je količina vode koja se potroši pri pranju minimalna u odnosu na učinak. Nekoliko različitih vrsta dizni su dostupne, svaka je korisna za određenu aplikaciju. Neki mlaznice obezbedjuju trouglasti mlaz vode, dok drugi emituju tanak mlaz vode na veoma visokom pritisku. Mlaznice koje pružaju veći protok daju manji izlazni pritisak. Velike zapremine sa niskim pritiskom ( HVLP ) koriste se pri pranju površina koje se mogu oštetiti, i koja se moraju čistiti više puta. Neke vrste podloški u kombinaciji sa određenom mlaznicom , dozvoljavaju deterdžentu da bude ubačen u vodotok , pomažu u procesu čišćenja . Dve vrste hemijskih brizgaljki su na raspolaganju - niskog pritiska ubrizgavanja koji uvodi hemikalije nakon što voda napusti pumpu ( nizvodno injektor ) i visokog pritiska ubrizgavanja koji uvodi hemijske pre nego što voda udje u pumpu ( uzvodno injektor ). Tip injektora koji se koristi je u vezi sa vrstom deterdženta, jer ima mnogo hemikalija koje će oštetiti pumpu ako se koristi uzvodni injektor. Perači pod pritiskom su opasni alati i treba da se koriste uz poštovanje bezbedonosnih instrukcija. Pritisak vode u blizini mlaznice je dovoljno snažan da može da povredi čoveka. Čestice vode su izbačene iz mlaznica na velikim brzinama. Zbog velikog pritiska vode treba biti pažljiv prilikom čišćenja površina da ne dodje do oštečenja same podloge koja se čisti. Najrašireniji perači imaju električni pogon i obični ostvaruju pritisak od 100 do 140 bara. 

Benzinski perači ostvaruju duplo veći pritisak i istovremeno mogu da greju vodu, ali zbog opasne prirode izduvnih gasova motora, oni su neprikladni za zatvorene prostore. Neki modeli mogu da proizvode toplu vodu, što može biti idealno za i uklanjanje ulja i masti.
spacer