OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Cepači za drvo

Cepači za drva

Poznato je šta većina domaćinstava radi u mesecima kada leto jenjava a na pragu su zime koje će po prognozama biti  oštre? Pretpostavljate, spremaju drva. Drva predstavljaju jedan od najosnovnijih izvora toplote i energije. Na drva se greju mnoga domaćinstva, kako po selima tako i po gradovima. 

Bilo da je grejanje individualno te se tiče loženja šporeta ili grupno pa se organizovano loži kotlarnica, svejedno je. Svima je isti cilj. Taj cilj je prezimiti još jednu zimu. A da zima ne bi iznenadili ranije ili otišla kasnije valja spremiti dovoljnu količinu drva. Pa iako preskoči koji metar kubni nije strašno. Iskoristiće se dogodine. I u tom čitavom poslu jedni odmaraju uz parna grejanja a drugi rade. Ili za njih neko radi. Bilo kako bilo, potrebno je drva pre svega iseći odnosno izmetriti a kasnije i iscepati za ogrv. 

Cepanje drva predstavlja razbijanja trupaca drveta na sitnije komade, onolike koliki su dovoljni da uđu u grejno telo. Najčešće se drva cepaju na dva ili četiri dela. A cepanje drva i nije tako lak posao. Ponekad je potrebno spremiti veliku kubikažu za zimu pa cepanje drva ručno može i da se oduži. Ukoliko se profesionalno bavite drvarstvom vaše je da korisnicima obezbedite kvalitetan alat koji  im možete iznajmljivati ili sami na njemu raditi. Ukoliko pak želite kvalitetan alat u svom domaćinstvu i ne želite da zavisite bilo od koga pred vama je opet kvalitetno rešenje. Reč je o cepačima na drva koji rade na struju. 

To su posebne mašine koje imaju dve ručne kontrole brzine kao i transportnu ručku za lakše prenošenje ili prevoženje sa jednog na drugo mesto. Stabilna podloga takođe je jedan od bitnih činioca kvaliteta opreme. Čvrsti točkovi omogući će da se poput kolica ovaj uređaj prenosi sa mesta na mesto. Ono što je glavna karakteristika i što svakako najviše daje funkcionalnosti mašini jeste visoki stepen elektromotora koji pokreće rezać. Sekači dalje veoma prosto preusmeravaju svoju energiju i drva cepaju mnogo puta brže nego što je to moguće kada je u pitanju ručno cepanje sekirom.