OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer

Detektori gasa, dima i vlage

Senzor (često i - davač, osetilo, detektor) je uređaj koji meri fizičke veličine i konvertuje ih u signal koji šalje posmatraču ili instrumentu. Na primer,živin termometar konvertuje izmerenu temperaturu u širenje živine tečnosti, koja se može očitati na cevi sa podeocima. Senzori imaju široku primenu u svakodnevnom životu: kod automobila, aviona, kamiona, u javnim toaletima, u hotelima, ili nekim privatnim vlasništvima u svrhu bezbednosti. Tehnološki napredak omogućio je izradu senzora sa detaljima mikrometarskih dimenzija. Senzori se koriste u različite svrhe.

Senzori odnosno detektori za vlagu i gasove koriste se često na mestima gde je potrebno meriti određenja zagađenja, iz preventivnih razloga od požara itd. Postoje tako detektori vlage, detektori ugljen-monoksida i PB gasa odnosno zemnog gasa. Ovakvi detektori uz pomoć senzora uspevaju da detektuju količinu vlage u određenim prostorijama što omogućava referisanje na uslove u nekim apartmanima, domaćinstvima ili hotelima.

Upotreba ovih detektora vrlo je laka i jednostavna i ne zahteva nikakvo veliko predznjanje. Ne insistira se na nekom posebnom montiranju, tako da je vrlo lako podesiti senzore. Napajanje senzora vrši se na prost način uz pomoć malih akumulatora ili baterija.  Ovi instrumenti su velike osetljivosti i često sa LED indikatorima i sistemom za alarm. Alarm se obično manifestuje kao niz različitih zvukova.

Na ovaj način možete se zaštiti od vrlo štetnih gasova po vaše zdravlje. Ugljen monoksid je gas satavljen od jednog atoma ugljenika i jednog atoma kiseonika. Ovaj gas je bez boje mirisa i ukusa i vrlo je teško prepoznati ga u određenim okolnostima samo pomoću svojih čula. Iako je gas vrlo štetan retko ga možemo detektovati bez pomagala. Proizvode ga često motori sa unutrašnjim sagorevanjem pa se u tom gasnom otpadu često i nalazi. Čak pedeset posto trovanja na svetu dešava se usled udisanja upravo ovoga gasa. Ne dajte da zbog nemarnosti neko u vašem ugostiteljskom objektu ispašta. Obezbedite sebi neki od detektora za gas ili vlagu.

spacer