OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Držači za monitore - Postolja za monitore

Monitor ili kako ga neki drugi vole zvati- ekran, predstavlja električni izlazni računarski uređaj. Svrha ovog uređaja jeste da prikazuje slike poslate sa nekog drugog uređaja. Najčešće se kao drugi uređaj javlja računar, a monitor je povezan direktno sa grafičkom karticom u računaru i uz pomoć nje emituje signale koje prima od računara. Na monitoru se mogu prikazivati razni sadržaji počev od slova. U istoriji su se mogla videti samo slova i brojevi dok je napredak u tehnologiji omogućio da se preko monitora vide i slike a kasnije i video zapisi. Monitori su kroz istoriju menjali način funkcionisanja pa danas postoje različite tehnologije koje koriste monitori. Osim toga postoje i različiti oblici i veličine monitora i čest su inventar u domovima ili kancelarijama.  

Postoje monitori sa katodnim cevima i oni zauzimaju najviše prostora. To je prva poznata monitorska tehnologija. Takozvani tanki monitori mogu biti LCD monitori, plazma monitori i LED monitori. Tanke monitore uglavnom navodimo kao tanke bez obzira na tehnologiju koju oni koriste.

Da bi se monitor lepše uklopio u kancelarijski inventar i enterijer ponekad je potrebno postaviti ga na postolje odnosno staviti ga na držač za monitore kako bismo doprineli funkcionalnom i estetskom u prostoriji u kojoj se nalazi.

Držači za monitor nisu obavezna sredstva uz kompjuter ali su često poželjna zbog isticanja bitnosti monitora, podizanja istog na nivo očiju ii zbog drugih razloga koji se javljaju u kancelariji.NPr. zbog uštede radnog prostora na radnom stolu. Većina monitorskih držača poseduje mogućnost prilagođavanja na dva ili tri nivoa pa se visina monitora može podešavati uz pomoć ovih mogućnosti. 

Zapravo, vredi pomenuti da postoje držači i za monitore sa katodnim cevima što omogućava da vazduh ispod njih funkcioniše nesmetano i na taj način obezbedi hlađenje katodnih cevi i napajanja koje pregrejano može da dovede do prestanka rada monitora. 

Zbog čega se ovi monitorski držači smatraju ergonomskim pomagalima? Pa, pomenuli smo da je ergonomija nauka o dizajnu u svrhu prilagođavanja čovekovim potrebama. Držači za monitore omogući će da se monitor popne na nivo očiju bez obzira na visinu korisnika te se stoga smanjuju napori u vratu , istezanje vrata ili nepravilan položaj očiju.
spacer