OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer

Džojstici, volani i dodatna oprema za konzole

Palica za igru ili džojstik je računarski dodatak ili uopšte uređaj za kontrolu koji se sastoji od ručke kojom se upravlja i koja prenosi svoj ugao nagnutosti prema računaru. Džojstici su uglavnom dvodimenzionalni i podešeni su tako da pokretanje ručke levo ili desno signalizira kretanje po iks osi, a naginjanje ručke napred (gore, od sebe) ili nazad (dole, ka sebi) signalizira pomeranje po ipsilon osi. 

Postoje i trodimenzionalni džojstici koji okretanjem ručke oko svoje ose šalju signal za treću osu. Džojstici se uglavnom koriste za kontrolu u računarskim (video) igrama i uglavnom imaju jedno ili više dugmadi čije stanje (pritisnuto ili ne) računar može da pročita. Džojstici su bili jako popularni tokom 1990-tih godina. Osim kao računarski dodatak, džojstici se koriste za kontrolisanje i pojedinih mašina kao što su kranovi, liftovi, dodatni uređaji na kamionima ili invalidskim kolicima sa samostalnim pogonom. 

Postoje analogni i digitalni džojstici. Analogni džojstici prenose svoj tačan ugao nagnutosti i uglavnom koriste potenciometre. Digitalni džojstici daju samo postojanje ili nepostojanje nagnutosti u četiri pravca i njihove četiri dodatne kombinacije (npr. napred-desno) i uglavnom su se takvi džojstici koristili za video igre. Digitalne palice za igru koriste prekidače umesto potenciometara. Pojedini džojstici imaju i mogućnost povratnog signala (feedback). U skladu sa signalom računara džojstik može pružati otpor u kretanju ili može da vibrira.

spacer