OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Escajg

Escajg predstavlja setove pribora za jelo i može se slobodno okarakterisati i kao oruđe za jelo. Pod escajgom se podrazumevaju svi oni predmeti koji služe za uzimanje hrane i ishtanu a najčešće se tu misli na viljušku, kašiku i nož. Ovakav pribor za jelo se koristi gotovo svuda u svetu. Nekada su se u prostijim domaćinstvima escajzi pravili od drveta a samo su se na dvorovima koristili metalni odnosno srebrni escajzi. 

Escajg se često koristi u kućama ali i u kafanama prilikom proslava i u svim mogućim vidovima ishrane koja podrazumeva hranjenje za stolom. Escajg podrazumeva set pribora za jelo i često se prodaje kao grupni pribor. Najčešće se tu podrazumevaju viljuške, kašike i noževi za šest ili dvanaest osoba. Escajg može biti različitog porekla, mogu ga dizajnirati renomirani dizajneri pa zato nekad zna biti i prava relikvija. Viljuška predstavlja pribor koji se koisti tako što se uz pomoć njega hrana bode. Viljuške mogu imati nekoliko najčešće tri ili četiri oštrice i dršku koja je ergonomski prilagođena. Kašike služe za hvatanje čorbaste odnosno tečne hrane. Noževi služe za sečenje hrane. Bontonom je uređeno i to kojom se rukom valja držati koji od ovih predmeta. Ponekad se koriste i male viljuške ili kašike koje služe za dezert. Veoma često se uz escajge prodaju i velike kašike za supu odnosno kutlače kao i hvataljke za hranu iz tepsije ili šerpe. Postoje posebne kašike za serviranje posebnih vrsta hrane a dezerti se serviraju kašikama za dezert.

Što se istorijskih podataka tiče ne može se baš tvrditi kada se escajg ustalio kao zvaničan set pri ručavanju ali je poznato da je prilikom prolaska krstaša kroz Srbiju krajem dvanaestog veka zabeležena jedna anegdota. Naime dok su predstavnici tadašnjih Srba na čelu sa Stefanom Nemanjom ručavali uz pomoć pribora, priča se da su krstaši Fridriha Barbarose jeli uz pomoć ruku. Ne zna se koliko je ovo verifikovana informacija ali se govori da je tako bilo i da je taj trenutak bio presudan za putovanje escajga kroz dalja stoleća širom Evrope.
spacer