OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Klešta za skidanje izolacije

Postoji nebrojeno mnogo kablova sa najrazličitijim funkcijama te se tako i svi kablovi mogu razvrstati o određene tipove. U zavisnosti od toga koje je funkcija kabla postoje raznovrsni tipovi kao što su kablovi za telekomunikacije, optički ili koaksijalni kablovi i tako dalje. Najvažnije je zapravo pomenuti da postoje kablovi koji mogu služiti za prenos određenih podataka i kablovi čija je funkcija totalno nezavisna od elektronike i telekomunikacija i služe kao nosači stubova odnosno mostova. 

Dakle treba najpre razgraničiti ova dva pojma te se osvrnuti na kablove koji služe za prenos određenih podataka. Veoma je bitno napomenuti i to da je kabli u stvari skup međusobno upletenih žica provodnika koje mogu biti izolovane ili ne. U svakom slučaju kablovi mogu biti od bakra ili aluminijuma ali se njihova opna odnosno izolacija obično pravi od plastičnih i neprovodnih materijala. Ta opna koja se nalazi preko žica zapravo čini izolaciju. Ponekad je veoma bitno kablove produžiti odnosno skratiti ili ih prespojiti pa se stoga veoma često moraju i seći. Da bi se doprlo do određenih kvarova na kablu nekad je dovoljno samo skinuti izolovani deo odnosno skloniti izolaciju. To se upravo može postići alatom koji se naziva opštepoznatim imenom-klešta: Klešta takođe mogu biti različitih vrsta ali se klešta za skidanje izolacije smatraju vrlo učinkovitim alatom i posve nesvakidašnjim. 

Ovakav alat je potrebno obezbediti na vreme a veoma je bitno imati ga u torbi sa alatom tj. u alatskoj opremi u onim situacijama kada se bavimo određenim poslovima koji uključuju upotrebu kabla. Svi oni koji imaju veze sa kablovima bilo da su to majstori na telekomunikacijama ili oni koji po kućama i domovima sprovode kablovsku televiziju ili kablovski internet moraju imati ova klešta jer su gotovo nezamenjiva. Ona variraju po cenama i kvalitetu ali se gotovo sva klešta prave ergonomski i izdržljiva su. Klešta za skidanje izolacije su veoma cenjen alat.
spacer