OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Košarka

Košarka je timski sport u kom dve ekipe sastavljene od pet igrača pokušavaju da postignu što više poena ubacivanjem lopte kroz obruč koša po određenim pravilma. Do poena se dolazi ubacivanjem lopte kroz obruč koša. Ekipa koja na kraju utakmice postigne više poena je pobednik. Koš postignut unutar linije vredi 2 poena, iza linije vredi 3 poena, a slobodno bacanje vredi 1 poen. Loptom se upravlja njenim udaranjem o podlogu ili međusobnim dodavanjem između igrača iz iste ekipe. Telesni kontakt koji ometa igrača u igri nije dozvoljen. Postoje strogo određena pravila i načini na koje se lopta sme voditi. 

Tokom vremena košarka je razvila uobičajene tehnike šutiranja, dodavanja i vođenja, kao i pozicije igrača i napadački i obrambeni mehanizam. Dok se uobičajena takmičarska košarka odvija pod strogim i tačno određenim pravilima, razne varijacije košarke učinile su košarku bližu igračima i s manjim brojem pravila. Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svetu. Dok je takmičarska košarka isključivo sport koji se održava na terenu za košarku, manje regulisane vrste košarke mogu se igrati i kao sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za takmičarsku košarku. Jedina oprema koja je preko potrebna za odigravanje košarkaške utakmice su lopta i ravni pravougaoni teren sa koševima na suprotnim krajevima terena. 

Košarka na takmičarskom nivou zahteva više opreme kao sat, tablu s rezultatom, alternativne strelice poseda, i operativni sistem na konstrukciji koša sa sirenom. Razvojem košarkaške igre i taktike došlo je do tačno određenih košarkaških pozicija. Pošto je u jednom trenutku na parketu pet igrača svaki od njih je u skladu sa svojim osobinama zadužen za pojedine segmente igre. Tako postoje plejmejker, bek, krilo,krilni centar I centar.
spacer