OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0
prodato
Prsten od crvenih perli 9721

Prsten od crvenih perli 9721

cena: 2.103,00 din

Nakit

NAKIT

Nakit su predmeti koji služe za ukrašavanje. To su obično umetnički predmeti koje ljudi stavljaju kao ukrase na: telu, obući i odeći. Ranije su ih proizvodile zanatlije ili umetnici, danas se time bavi primenjena umetnost ali se sve više proizvode masovno i u serijskoj proizvodnji.Čovek je počeo sa ukrašavanjem svoga tela još u praistoriji, u početku su to bili oblikovani predmeti od kostiju, kamena ili školjki a kasnije se koristio metal i staklo.

Posebnu važnost imao je nakit: kod starih Egipćana, starih Rimljana, starih Grka i u Vizantiji a neki od tih predmeta su i do danas sačuvani.U novijoj istoriji (romantizam, renesansa i barok) za nakit je sve više korišćeno drago kamenje i plemeniti metali odnosno umetnički predmeti izrađeni od njih.Nakit je često bio i nacionalno obeležje, deo folklora i tradicije pa je to i do danas ostao. U dvadesetom veku je razvoj nauke i tehnologije doveo da stvaranja novih oblika i nove vrste nakita uz zadržavanje starih i njihovu modifikaciju.Navodimo neke od predmeta koji služe kao nakit (ili modni detalj) sa nazivima koji su se odomaćili u srpskom jeziku: Bedž, broš, burma, značka, igla za kravatu, lanac, minđuša, narukvica, ogrlica, prsten, pirsing,privezak za ključeve,šnala za kosu.
Ručno izrađeni nakit

Umetnički dizajnirani nakit za sve prilike. Ulepšajte dan lepšoj polovini kupovinom ogrlice ili prstena. Poručite i mi ćemo je isporučiti na kućnu adresu.