OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
Sve kategorije > Stan i kuća > Elektro materijal i oprema > Optički kablovi
spacer
spacer
spacer
spacer

Optički kablovi

spacer
spacer
spacer
spacer     spacer

prodato
OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK2/1,5 m

OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK2/1,5 m

Optički kabel Toslink utikač Toslink utikač Priključci od 2,2mm Dužine: 1,5m ...

cena: 715,00 din
prodato
OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK4/1,5 m

OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK4/1,5 m

Optički kabel Toslink utikač Toslink utikač Priključci od 4,0mm Viša klasa, Hight Quality Dužine 1,5m ...

cena: 816,00 din
prodato
OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK6/1,5 m

OPTIČKI KABEL SA KONEKTORIMA OPK6/1,5 m

Optički kabel Toslink utikač Toslink utikač Metalni priključci od 6,0mm Viša klasa, Hight Quality Dužine: 1,5m ...

cena: 1.639,00 din
 
spacer
spacer
Optički kablovi

Veoma bitna komponenta u prenosu informacija svakako je kabl. Kablovi su nastali onda kada su i nastajale prve nijanse tehnologije, i kroz vreme se se dosta modifikovali. Kablovima se nazivaju svi oni uređaji koji sa jednog mesta prenose čitavom svojom dužinom do nekog drugog određenu informaciju ili energiju. 

Bez kablova se ne bi ni mogao zamisliti stogodišnji napredak tehnologije. Iako se danas mnogi uređaji povezuju bežično i teži se tome da se kablovi povuku iz upotrebe, definitivno i u dvadeset prvom veku kabli predstavlja okosnicu dobre komunikacije. A jedan od kablova bez kojih se danas uopšte ne može jeste takozvani optički kabli. Optički kabl se koristi za prenos signala najčešće u takozvanoj telekomunikacionoj grani komunikacija. Kako se signal prenosi? Zapravo, optički kabl je sastavljen od plastičnog navoja koji služi kako izolator, dok se unutar plastike koju vidimo nalazi optičko vlakno. 

Upravo je to optičko vlakno zaduženo za prenos informacije. Signal kroz optičko vlakno postaje svetlosni signal i kroz kabli putuje u vidu svetlosti. Na mestima gde se signal skladišti dešifruju se podaci koje je kabli preneo.  Srbija ništa manje od čitavog sveta koristi optičke kablove. Optički kablovi od 6 do 240 optičkih vlakana u snopu se koriste i u Republici Srbiji.

Pri ulasku u optičko vlakno signal se uz pomoć takozvane svetleće diode konvertuje u svetlost. Ovu diodu ponegde nazivaju i laserskom diodom. Prilikom prijema signala svetlost se dakle opet pretvara u električni signal. Pretvaranje svetlosti u električni signal vrši se uz pomoć fotodiode. Optički kablovi su veoma bitni i za sada prednjače u odnosu na sve ostale kablove. Njihove dimenzije su pre svega jako manje u odnosu na bakarne kablove. Uz pomoć optičkog kabla prenosi se znatno veći broj informacija. Signal u optičkom kablu retko oslabi  tako da se i bez pojačivača signal može slati na relacije i do 200 km. 

Svakako je prednost ovog kabla i to što je cena niža a težina po dužnom metru je primetno manja. Radioaktivno zračenje jedini je izvor nepogode koji može snaći ove kablove jer su otporni na vodu ali  i visoke i niske temperature.
spacer
       
spacer