OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

Baterija za lavabo

Baterija za lavabo

cena: 2.930,00 din
Slavina-Baterija zidna donji izliv 140mm Klasik ROSAN

Slavina-Baterija zidna donji izliv 140mm Klasik ROSAN

cena: 4.019,00 din
  • Slavina-Baterija zidna donji izliv 200mm Klasik ROSAN 4.105,00 din detaljnije Detaljnije
  • Slavina-Baterija zidna donji izliv 300mm Klasik ROSAN 4.270,00 din detaljnije Detaljnije
  • Slavina-Baterija zidna donji izliv 140mm keramički zatvarač Klasik ROSAN rasprodat detaljnije Detaljnije
  • Slavina-Baterija zidna donji izliv 200mm keramički zatvarač Klasik ROSAN rasprodat detaljnije Detaljnije
  • Slavina-Baterija zidna donji izliv 300mm keramički zatvarač Klasik ROSAN rasprodat detaljnije Detaljnije
Slavina-Baterija zidna gornji izliv kraća Klasik ROSAN

Slavina-Baterija zidna gornji izliv kraća Klasik ROSAN

cena: 4.096,00 din
  • Slavina-Baterija zidna gornji izliv duža Klasik ROSAN 4.203,00 din detaljnije Detaljnije
spacer
Slavine za umivaonike

Slavine za umivaonike su ništa drugo do običnih slavina koje služe da vodu koja teče u umivaonik regulišu. Slavine regulušu dotok vode te se njima može smanjivati ili pojačavati mlaz. Osim toga postoji mogućnost puštanja hladne i tople vode pa se uz pomoć dva odvrtača ili jednog regulatora može određivati da li želimo da nam teče hladna ili topla voda. No, najpre treba reći koju reč o tome šta su zapravo umivaonici. Ono što sigurno mnogi znaju jeste da se umivaonik vrlo često u svakodnevnom izgovoru naziva i lavaboom. Lavabo je uređaj koji služi da sprovede vodu prilikom pranmja ruku i umivanja. Lavabo i umivaonik su sastavni deo gotovo svakog kupatila i toaleta bilo da je to javni toalet ili onaj koji se nalazi u kući. Lavabo često sadrži posebnan kontejner koji skuplja vodu napravljen od keramike i na frontalnom delu toga uređaja za skupljanje se nalazi slavina. 

Preteča lavaboa može se tražiti u najstarijim vremenima kada su se na trgovima pravile javne česme. Javna česma takođe je sadržala slavinu i mesto u kome se voda sakupljala i iz koga je kasnije oticala. Veoma je bitno reći da se lavabo koristi u svim kupatilima i da je veoma sličan sudoperama. Umivaonik svakako ne mora biti sastavni deo kuće niti kupatila. Postoje vojni ili izviđački umivaonici koji se koriste na javnim mestima ili na terenima, bivkovanjima i taborovanjima. 

Takvi umivonici su često pravljeni od lima a i na njima se nalaze određene slavine. Vratimo se sada slavinama. Slavine su uređaji koji regulišu dotok vode i bez njih  umivaonici ne bi ni imali smisla. Slavine su najčešće pravljene od izdržljivih nerđajućih metala, Sjajni metali imaju često i na mestu gde voda izlazi zaštitu u vidu mrežice koja filtrira slučajni dolazak štetnih čestica zajedno sa vodom. 

Slavina obično ima plavi i crveni odvijač. Po pravilu se plavi odvijač koristi za puštanje hladne vode dok se crveni koristi za regulaciju cruće. Kombinovanjem se dobija mlaka. Poneke slavine imaju klizne prekidače odnosno odvijače koji na dosta lakši način omogućuju vruću vodu. Naravno, slavine i čitav dotok vode mogu davati vruću vodu ukoliko je uređaj povezan sa bojlerom.
spacer