OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Stolice za trpezariju i dnevnu sobu

Stolice predstavljaju deo nameštaja koji se korsiti za sedenje a može imati svoju primenu u najrazličitijim mestima. Zbog svoje jedinstvene upotrebe ali beskrajnih mogućnosti postavljanja u prostor postoje hiljade i hiljade različitih modela stolice. Svakako da svaka stolica ima  gotovo identičnu funkciju i to nije dovedeno u pitanje. Ipak u zavisnosti gde se koristi stolica, postoje različite forme koje karakterišu vrste ovih predmeta. Tako razlikujemo kancelarijske stolice od onih koje se koriste u kafićima ili barovima. 

Restoranske stolice su takođe posebna kategorija a one koje se koriste u domovima za ručavanje kao i za sedenje dok se ispija kafa ili čaj i posmatra TV program mogu se okarakterisati kao stolice za trpezariju i dnevnu sobu. Stolice za dnevnu sobu su uglavnom manjih dimenzija i obično su tapacirane a služe da se na njima sedi dok se odmara popodne sa prijateljima ili porodicom. Najčešće su dizajnirane tako da se uklapaju u opušteniji ambijent. Takve mogu biti i stolice za ljuljanje koje se prave od drveta. 

Drvene ili metalne, sasvim je svejedno kada su u pitanju stolice za dnevnu sobu. Koji će biti materijal stolica na kojim sedite zavisi samo od vas i vaših očekivanja. Kada su u pitanju stolice za trpezariju stvar se malo menja. One obično idu u kompletu po četiri, šest ili osam i valja ih ukombinovati sa trpezarijskim stolom, najpre. Takođe valja voditi računa da budu ergonomski dizajnirane kako bi uživanje pri jelu bilo na višem nivou. I ove stolice mogu biti tapacirane ili ne. Često se luksuznijim varijantama smatraju one stolice koje se tapaciraju kožom. Poneke trpezarijske stolice mogu biti i ručni radovi. Rezbarije na trpezarijskim stolicama ponekad su prava remek dela. 

Trpezarijske stolice su kao statusni simboli korišćene i u ranijim vekovima jer se na dizajn enterijera velikih dvorova kraljeva i državnika  polagalo mnogo pažnje. Trpezarijske stolice su dostupne i pojedinačno ukoliko vam je potrebno da samo određenu koju već imate zamenite drugom.
spacer