OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
spacer
Ugradne mikrotalasne

Vredi najpre pomenuti da su i mikrotalasne pećnice odnosno peći sklone ugrađivanju u određeni prostor pa se tako i proizvode posebne pećnice koje se karakterišu kao ugradne mikrotalanse peći. A šta su zapravo mikrotalasne peći? Mikrotalasne pećnice predsavljaju aparate koji se koriste u domaćinstvima ali i u  ugostiteljskim objektima. Najpre se koriste za odmrzavanje, podgrevanje ali i kuvanje namirnica sa velikim sadržajem vode. Funkcionisanje ovih pećnica zasniva se na apsolutno drugačijem principu od onog uobičajenog na koji smo navikli. Energija mikrotalasa se zapravo preko molekula vode koji su sastavni deo gotovo svih namirnica pronosi na okolinui tako dolazi do takozvanog zagrevanja “iznutra” 

Peći imaju vrata koja sprečavaju zračenje štetno po okolinu a čitav proces sprečavanja je prirodni način stvaranja Faradejevog kaveza. Pošto većina otprilike zna principe funkcionisanja peći vratimo se na trenutak u  prošlost. Mikrotalasna pećnica odnosno kuvanje uz pomoć mikrotalasa mogu se pripisati Persiju Spenseru koji je tokom izgradnje jednog radarskog postrojenja shvatio ove mogućnosti. 

Dok je radio sa uključenim radarom on je primetio nešto jako čudno. Naime kikiri slatkiš koji se nalazio u njegovom džepu je počeo da se topi. Čovek je bio pronalazački duh pa ga ni ovaj momenat nije ostavio ravnodušnim. Sigurno je njegovih 120 dotadašnjih patenata učinilo i to da se osvrne i vidi kakve su mogućnosti. Prvo jelo koje je spremljeno na mikrotalasima bile su kokice a potom i jaje koje je eksplodiralo naučnicima direktno u lice. Patent za ovo kuvanje je 1946. godine prijavio Rejteon a 1947. godine je napravljena i prva pećnica. Ipak ona se znatno razlikovala od današnjih jer je bila visine oko dva metra i imala je oko 340 kg.
 
Danas se pećnice prave u malim dimenzijama a ugradne pećnice su vrhunac u postojanju i napredovanju mikrotalasne tehnike do sada. Da biste bili u koraka sa savremenostima obezbedite sebi ugradnu mikrotalasnu pećnicu. Ugradne mikrotalasne pećnice su veoma pogodne za sve vrste kuhinja kako u manjim stanovima i garsonjerama tako i u većim domaćinstvima ali i ugostiteljskim objektima.
spacer