OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

akcija
Digitalni vremenski prekidač 3680W PROSTO - proizvod na akciji

Digitalni vremenski prekidač 3680W PROSTO

cena: 1.090,00 din
890,00 din
akcija
Digitalni vremenski prekidač DT-DIN2 - proizvod na akciji

Digitalni vremenski prekidač DT-DIN2

cena: 1.435,00 din
1.290,00 din
Wi-Fi smart utičnica

Wi-Fi smart utičnica

cena: 1.789,00 din
akcija
Merač potrošnje električne energije BRENNENSTUHL - proizvod na akciji

Merač potrošnje električne energije BRENNENSTUHL

cena: 2.490,00 din
2.099,00 din
prodato
Vremenski prekidač - dnevni TG3

Vremenski prekidač - dnevni TG3

cena: 659,00 din
prodato
Tajmer digitalni HA-DT 24/7-10A

Tajmer digitalni HA-DT 24/7-10A

cena: 1.049,00 din
spacer
Utikači sa tajmerom

Da bismo poveli priču o tome šta su utikači sa tajmerom ili tajmeri za struju treba je li najpre objasniti šta se krije iza pojma tajmer. Tajmer je engleska transkripcija reči “timer” što se baš na srpski jezik ne može doslovno prevesti. Naime timer potiče od reči “time” što na engleskom jeziku znači “vreme”. Kako je “-er” sufiks za građenje imenice koja vrši radnju onda bi se pod pojmom tajmer podrazumevalo nešto kao “merač vremena” ili “otkucavač”. Dakle tajmer je specijalizovani tip časovnika koji služi za merenje određenih vremenskih intervala koji mu se uz pomoć potenciomera ili digitalno zadaju. Tajmer se za razliku od štoperice koristi za odbrojavanje vremena. 

Dakle, štoperica služi za brojanje od nule pa naviše dok se kod tajmera od zadatog vremena ide prema nuli. Kada tajmer otkuca određeni interval on preduzima vršenje neke druge radnje. Dakle, tajmeri postoje u mobilnim telefonima i nakon otkucavanja poslednje sekudne najčešće se uključuje alarm. Postoje tajmer opicje u televizorima pa se nakon određenog intervala, ukoliko se tako namesti televizor gasi sam od sebe. Tajmeri za struju se kao što vidimo mogu ugrađivati u određene druge uređaje ili jednostavno mogu funkcionisati nezavisno od bilo kojih drugih uređaja.

Kao što nam ime kaže utikači sa tajmerom su oni utikači koji u sebi imaju integrisane tajmere za struju. Možda se pitate šsta će tajmeri u utikačima. Sigurno ste i sami ponekad imali problem da se na sred ulice setite zaboravljene pegle koja je priključena na struju ili šporeta koji je ostao uključen. Ovakvi nemili događaji mogu da vam pokvare putovanja ili najobičnije uživanje sa prijateljima. 

Tajmer za struju na utikaču može da bude podešen na određeno vreme koje vam je potrebno za obavljanje određenih kućnih poslova i nakon završenog posla utikač se sam isključuje. Zar to nije idealno za one koji imaju problema sa zaboravnošću pa makar i ne postojali osnovani razlozi da se sumnja u neisključenu peglu. 

Naravno da tajmeri mogu da se uključuju više puta na dan pa kad god vam je potrebno a vi samo uključite tajmer i problem je rešen. Postoje danas raznovrsni utikači sa tajmerima kako oni mehanički tako i digitalni.
spacer