OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0
akcija
Zaštitna 3-slojna hiruška maska - proizvod na akciji

Zaštitna 3-slojna hiruška maska

cena: 6,00 din
2,00 din

Zaštitne maske

Zaštitne maske

Koju sve funkciju može imati zaštitna maska možda i nije potrebno nabrajati. Dovoljno je samo reći da postoje maske koje se koriste da bi se ljudi zaštitili od bilo kakve vrste spoljnih uticaja bilo da su to fizičke ili hemijske čestice, bilo da su virusi, kao što je korona virus ili bakterije, kao i razne hemikalije. 

Zaštitne maske su neophodna oprema u borbi protiv virusa kao što je grip ili korona virus, kako u zdravstvenim ustanovama tako i u opštoj populaciji. jedini način suzbijanja epidemije Covid 19 ili sličnih virusa je na prvom mestu nošenje maske i distanciranje, pogotovu u zatvorenim prostorima. Najčešće maske za zaštitu od virusa su hiruške troslojne ili KN95 maske u zavisnosti od nivoa zaštite

Maske se koriste na najrazličitijim poslovima ali u prilikom najobičnijih šetnji kroz metropole gde su povećani nivo smoga ili nivo određenih virusa ili bakterija odnosno supstance u vazduhu. Zaštitne maske koriste najpre zdravstveni radnici, svi oni koji rade na epidemiološkim odeljenjima ili na odeljenjima koja pretenduju da prošire zarazu. Maske se nose i na hirurgijama pa tako i hirurzi i medicinske sestre po zakonu moraju nositi maske. 

Manir nošenja zaštitnih maski pojavio se prvo na istoku u Koreji, Japanu i mestima gde je nivo smoga veći od dozvoljenog. Danas dakle maske mogu nositi svi oni koji žele da se na taj način zaštite. Maske nose i osobe koje se bave određenim  poslovima da bi se zaštitili od lošeg uticaja koji posao može proizvesti na fizičkom ili hemijskom planu. Maske štite respiratorni i digestivni trakt ali ponekad i nervni sistem lice i oči od radioloških, hemijskih i bioloških promena u vazduhu. Jedna od poznatijih zaštitnih maski, može se nazvati hirurškom maskom. Ova maska nema na sebi nikakve filtere već samo služi za sprečavanje udisanja i izdisanja vazduha koji je štetan. 

Za razliku od njih postoje i zaštitne maske, koje se koriste kao gas maske i one služe kao sredstvo za najbolju zaštitu u raznim poslovima. Gas maske se koriste i u mirnodopskim i u ratnim vremenima a njihova funkcija je da uz pomoć filtera pročiste vazduh koji se udiše. Takve vrste maski postoje i u civilstvu i u vojsci a koriste fitere za preradu vazduha. Maske mogu imati jedan ili više filtera koji se menjaju. 

Maske su oblikovane tako da prijanjaju čovekovom licu bez ikakvih problema i smetnji. Preteča ovih maski može se naći još u antičkoj Grčkoj. Tada su kao zaštitne maske korišćeni sunđeri. Preteču moderne gas maske je izmislio Luis Haslet koji je 1847. dizajnirao ovaj proizvod.