OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

Kanister 5l

Kanister 5l

cena: 389,00 din
Stakleni balon za vina i rakije 5l

Stakleni balon za vina i rakije 5l

cena: 659,00 din
  • Stakleni balon za vina i rakije10l 1.099,00 din detaljnije Detaljnije
  • Stakleni balon za vina i rakije15l 1.499,00 din detaljnije Detaljnije
  • Stakleni balon za vina i rakije20l 1.689,00 din detaljnije Detaljnije
  • Stakleni balon za vina i rakije25l 1.890,00 din detaljnije Detaljnije
  • Stakleni balon za vina i rakije34l 1.990,00 din detaljnije Detaljnije
  • Stakleni balon za vina i rakije 54lit 2.320,00 din detaljnije Detaljnije
Kanister sa pipom 10l

Kanister sa pipom 10l

cena: 799,00 din
spacer
STAKLENI BALONI ZA VINO I RAKIJU

Prirodna sredina za bilo koje vino je vinski podrum, a ne samoposluga ili polica u našem stanu. Kvalitet berbe, isto tako, ima uticaj na dužinu čuvanja vina, kao i tehnološka priprema vina pre sipanja u bocu. Ostaje, međutim, pitanje zašto vino uopšte mora da ostari? Činjenica je da se širom sveta najčešće pije mlado ili relativno mlado vino. Njegova starost ide od nekoliko meseci do oko dve godine starosti. Čak i ono vino koje ima predispoziciju da „ostari u boci“ i da tako još dobije na kvalitetu, pije se u tom vremenskom rasponu. 

Postoje, naravno, mnoga vina koja vremenom postanu bolja, ali je dosta i onih koja bi trebalo popiti odmah, ili najkasnije za godinu-dve. Na kraju, sva vina imaju svoj vek trajanja, što važi i za vina koja mogu da odleže mnogo godina. I njih treba popiti jednog dana, pre nego što bude kasno, jer vino u staklenoj boci ima svoju uzlaznu i silaznu liniju kvaliteta a i ukusa. Postoje vina koja su predviđena i proizvedena da se piju sasvim mlada a kad ostare mnogo gube na kvalitetu. Na primer, novi ‘’božole’’ se pije u godini berbe i mora da se popije do nove godine. Za ljubitelje vina je značajno da se u principu crvena (crna) vina lakše i duže čuvaju od belih. Jedan od bitnih faktora koji to uslovljava je tanin koga ima u crnom vinu. Reč je o supstanci koja se nalazi u semenkama, peteljci i pokožici grožđa. Zbog načina na koji se proizvodi crveno vino, za razliku od belog, tanin ima uslova i vremena da pređe u grožđani sok i da tako ostane u vinu. Određene taninske materije mogu da dođu u vino i iz hrastovine bureta u kome se ono čuva. Tanin čuva kiselinu u vinu i vrlo je bitan za starenje vina na duge staze. U toku odležavanja rakije a drvenim sudovima, treba je bar jednom godišnje degustirati (probati na ukusu, mirisu i osmatrati boju i bistrinu).

Osnovno je da vino od koga se očekuje da ostari i sazri u boci, mora adekvatno da se čuva. Pod uslovom da je vino zdravo a čep kvalitetan. Ima još nekoliko važnih uslova koje vino mora da ispuni da bi moglo da se duže čuva.Deo taninskih materija, koje inače vinu daju jak trpki ukus, vremenom se, sa još nekim supstancama iz vina, delimično taloži u obliku sedimenta, a deo ostaje u vinu. Vremenom ti tanini mogu postati meki, prijatniji i tako se stvara balans između kompleksnih aroma iz grožđa, kiselina i širokog spektra brojnih drugih supstanci. Crvena vina s većom količinom tanina su, u principu, pogodnija za duže čuvanje, ali su zato manje pogodna da se piju mlada, jer će tada, najverovatnije, imati dosta grub i opor ukus. Dobra strana je to što se kasnije, za nekoliko godina kada se tanini smire i harmonizuju s ostalim supstancama u vinu, može očekivati lepo i izblansirano crveno vino. Kod proizvodnje belih vina nema kontakta grožđanog soka s peteljkama, pokožicom i semenkama grožđa, tako da je količina tanina izuzetno mala. Za ukus vina to je dobro, ali zato bela vina stare lakše i brže. Čak i ona koja mogu da odleže duže, neće trajati ni približno onoliko dugo koliko mogu njihovi crveni rođaci.

Za čuvanje vina i rakije, najbolji su stakleni baloni, koje možete pronaći na našem sajtu! Imamo staklenih balona različite litraže i na Vama je da izaberete balone koji Vam trebaju. Naravno u našim balonima od stakla možete čuvati i rakiju i bilo šta drugo što zahteva kvalitetno čuvnanje.
spacer