OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Klešta stolarska

Stolarski zanat je jedan od veoma cenjenih zanata koji se u redove zanatsva uvrstio veoma rano. Stolarski zanat često se povezivao i sa tesarskim zanatom pa su stolari i tesari često bili slično anagažovani. Stolarski zanat je kako rekosmo cenjen pa se samim tim njime ne mogu baviti laici već se moraju proći određeni kursevi zanata kako bi se ovaj zanat usavršio. 

Danas je naravno industrija pomalo zanate sklonila u stranu te se mašinske alternacije često dešavaju kada su u pitanju poslednje godine i decenije zanatstva u svetu. Ipak ima još uvek onih revnosnih i doslednih majstora koji se uzdaju samo u se i u svoje kljuse pa tako stolarstvo ponegde i dalje predstavlja jedan vid zanata koji je na granici sa artističkim pristupom životu. 

Osim što stolari moraju da poseduju veliki talenat i ulože dosta rada u svoje zanimanje potrebno je naravno i da poseduju dobar i kvalitetan alat jer se u alatu kriju velika postignuća. Jedan od alata koji se često koristi u stolarskom zanatu jesu stolarska klešta. Kao i svaka klešta i ova klešta imaju upotrebu u sečenju ili kidanju određenih predmeta kao i namenu vađenja i sečenja žica i eksera u drvenim konstrukcijama. Stolarska klešta se koriste na raznim planovima u stolarstvu. Klešta su dizajnirana tako da nemaju klasičan izgled već imaju nešto duže drške i čeljusti koje su polukružno zakrivljenje: Duge poluge omogućuju bolje manipulisanje predmetima koji se koriste u stolarstvu a prave se od kvalitetnog alatnog čelika. Najčešće stolarska klešta nemaju PVC zaštitu već su pravljena od  metala. 

Specijalni čelik za alat nudi veoma izdržljive drške koje se obično prave u crnoj ili srebrnoj boji dok je glava polirana. Standardi koji se poštuju takođe su vrhunski pa se ne morate brinuti da li je kvalitet klešta pogodan ili ne. Klešta su izuzetna alatka koja će svakom stolaru omogućiti lakši posao i uneti u rad dinamiku i kvalitetnu motivaciju.
spacer