OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
KLIMA UREĐAJI

Klima uređaji ili klime daju idealnu temperaturu životnom ili radnom prostoru, tokom cele godine. Priče o zdravlju ili štetnosti klima uređaja padaju u vodu, kad se zna koliko je srčanih bolesnika klimu ugradilo prvenstveno zbog toga da prežive letnje vrućine. Ako se klima uređaj pravilno koristi, pa se ne preteruje sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega, niko ne može reći da je zdravije cele noći se okretati u krevetu od vrućine, nego pokriti se laganim čaršavom. Nema dima, pepela, azbestne prašine kao kod grejanja na čvrsto gorivo. Klima uređaji poseduju filtere koji sakupljaju prašinu, obične i elektrostatičke filtere, koji uništavaju razne bakterije, pročišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon. Nakon svega nekoliko minuta od uključivanja, ako je klima uređaj pravilno postavljen, u prostoriji se vrlo brzo oseti promena temperature. Uz to moguće je tajmerima unapred podesiti paljenje ili gašenje klima uređaja. Potrošnja el. energije u režimu grejanja troši gotovo isto struje kao kad radi u režimu hlađenja.Klima-uređaji koji se sastoje se iz dve jedinice: spoljašnje i unutrašnje i sistema(cevi i električne instalacije) za povezivanje kroz koje prolazi freon. Sistemi sa dve jedinice se najčešće sreću, ali postoje i sistemi sa više unutrašnjih jedinica ( mono,multi split sistem ). 

Split sistem je zatvoren sistem u kome se unutrašnji vazduh hladi ili zagreva i na neki način reciklira prolazeći kroz specijalne filtere koji odstranjuju prašinu, polen, dim vazduh se prečišćava. Gubitak snage na veoma niskim temepraturama se odnosi na  jeftinije klima uređaje koje ne poseduju inventar. Unutrašnja jedinica sadrži izmenjivač, elektromotor, ventilator, rashladni fluid ili freon, elektro instalaciju. Kada hladi, klima uređaj ima funkciju isparivača. Temperatura isparavanja zavisi od korišćenog freona u sistemu (može da ide i do -20 stepeni). U njoj se nalazi saćasti isparivač, koji je, najčešće izpresavijan u obliku slova S i ispod njega je ventilator, koji vazduh iz prostorije prevlači preko isparivača(tako ga hladi,isušuje i pročišćava) i vraća ponovo u prostoriju. 

Kada je klima uključena na grejanje, stvar je obrnuta. Unutrašnji isparivač ima ulogu kondenzatora, a spoljašnji kondenzator ulogu isparivača. Spoljašnja jedinica se sastoji iz kompresora, isparivača ili kondenzatora (razmenjivači toplote) Kada klima uređaj radi u režimu hlađenja kondenzator se zagreva i toplota se predaje pomoću ventilatora. Multi split sistemi  se sastoje iz jedne spoljašnje i više unutrašnjih jedinica. U zavisnosti od modela, neki koriste isti kompresor spoljašnje jedinice za svaku unutrašnju jedinicu, dok druge imaju po jedan kompresor za svaku unutrašnju jedinicu. 

Toplotna pumpa je naziv za efekat kojim se koristi svojstvo freona (gasa) da greje prilikom povećavanja pritiska. Tehnički, efekat se postiže, kada isparivač (unutra) i kondenzator (spolja), koji su po konstrukciji slični, zamene uloge uz pomoć četvorokrakog ventila i tako se promeni tok  freona kroz klima uređaj. Tom prilikom uređaj troši 1 KW električne energije, a daje 2-3 što deluje nemoguće, ali tada se ne grejemo električnom energijom nego gasom (tj. pritiskom - sabijanjem gasa). Ovakav koeficijent grejanja se postiže na temperaturama preko +5 stepeni. Na +5 stepeni dolazi do pojave leda na spoljnoj jedinici i počinje da se stvara inje na isparivaču koje se ponaša kako izolator i ometa razmenu toplote. Problem se javlja daljim smanjenjem temperature, kada je i vlažnost velika. Ukoliko klima uređaj poseduje, može se koristiti i na spoljnoj temperaturi do -5 C, ali se koeficijent grejanja dosta smanjuje. Zbog toga se klima uređaji ređe koriste za grejanje, ali veoma često za dogrevanje prostorija.

Svaki proizvođač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savet sledi iz dva jako bitna faktora, prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća klima uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja. Kvalitet vazduha kao najbitniji faktor korisniku koji boravi u prostoriji zavisi od kvaliteta i čistoće filtera u unutrašnjoj jedinici klima uređaja. Kada se govori o split sistemima, nema razmene vazduha sa spoljašnjom jedinicom pa i spoljni vazduh ne utiče na unutrašnji. Sledi da je uzrok lošijem kvalitetu vazduha u prostoriji loše, ponekad i nikakvo, čišćenje filtera u unutrašnjoj jedinici. Na prljavim filterima se u tom slučaju nagomilavaju i mikroorganizmi (bakterije). U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno, godišnje. Još više treba voditi računa, ako korisnik ima alergije (na prašinu, kućne bakterije…), osetljive sinuse… 

Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnozavanju bakterija, plesni i gljivica. Svake godine je, pored redovnog pranja filtera potrebno uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Tako se unutrašnja jedinica dezinfikuje (čisti) od prljavštine, bakterija mikroorganizama koji su prošli filtere unutrašnje jedinice i zadržali na izmenjivaču.

teks preuzet sa portala klimauredjaji
spacer