OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
Sve kategorije > Odeća, obuća i galanterija > Odeća > Marame i ešerpe
spacer
spacer
spacer
spacer

Marame i ešerpe

spacer
spacer
spacer
spacer     spacer

Ešarpa 65% viskoza 35% svila oranž

Ešarpa 65% viskoza 35% svila oranž

...

cena: 960,00 din
960,00 din detaljnije Detaljnije
960,00 din detaljnije Detaljnije
960,00 din detaljnije Detaljnije
Ešarpa 100% svila braon

Ešarpa 100% svila braon

...

cena: 2.040,00 din
Ešarpa 100% svila ljubičasta

Ešarpa 100% svila ljubičasta

...

cena: 3.240,00 din
 
spacer
spacer
Marame i ešarpe

Kada govorimo o ovim proizvodima moramo da se zapitamo i to, zbog čega njih ubrajamo u odevne predmete. Kada bi postojala klasifikacija dekorativnih odevnih predmeta, možda bi prikladnije ipak bilo marame i ešarpe uvrstiti tamo. Svakako da su i marame i ešarpe više dekorativni predmet nego odevni predmet. Ipak, postoje nastojanja da ova dva predmeta mogu da se svrstaju  u odeću jer na određen način oni zapravo i vrše neku odevnu funkciju. Razlikuje se ta odevna funkcija, očigledno, od odevne funkcije pantalona ili majica i košulja, ali kada malo bolje pogledamo ovi proizvodi mogu da se uporede sa nekim sličnim odevnim predmetima te bi onda svakako bili odevni predmeti a ne dekorativni predmeti. Baš taj problem lomljenja oko svrstavanja ovih predmeta dovodi do glAvne odlike marama i ešarpi. Naime, marame i ešarpe su predmeti koji se nose preko glave ili vrata a njihovo poreklo je nepoznato. 

Ipak, kako su žene u islamu često prekrivene ešarpama i velovima nije isključeno da ova dva odevna predmeta vuku poreklo upravo sa bliskog ili dalekog istoka, iz muslimanske kulture. Danas, se svakako mogu nabaviti marame i ešarpe iste onima iz Palestine, u celom svetu. Palestinka je postala odraz moderne kulture i jedina je marama koja karirana danas ne aludira samo na istočnu kulturu. Može se zapravo reći da se moda dvadeset prvog veka bazira na maramama i ešarpama. I marame i ešarpe nisu novina kod nas. Setimo se samo naših baki koje su se zabrađivale maramama po ugledu na turski živalj. 

Danas nije reč o istoj vrsti pokrivanja ali se veoma često priibegava maramama kao dekoraciji koja se nosi oko vrata. Marame osim dekorativne funkcije mogu da se tumače i kao šalovi. Svakako, marame su idealni predmet koji menja šal onda kada su temperature nešto veće. Marame su idealne kao ukrasni detalj ali i kao određena vrsta šala koja se nosi na jesen ili proleće, pa čak i leto. Marame i ešarpe se mogu praviti u raznim bojama što dosta govori o tome koliko su pogodne za dizajn i koliko su često korišćene.
spacer
       
spacer