OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Noževi i sekači za baštu

NOŽEVI I SEKAČI ZA BAŠTU

Pojedine vrste cveća mogu se razmnožavati i iz lišća. Među njima su begonije, gloksinije i neke druge vrste. Ovaj način razmnožavanja zahteva vlažnu i toplu prostoriju za rad, pa nije baš uvek pogodan za kućne uslove. U plići sanduk naspe se prečišćen pesak ili mešavina šumske zemlje i peska i dobro se navlaži vodom. List (na primer, begonije) zaseče se u trouglove na mestima gde su mu žile najdeblje, a zatim se naličjem pribije uz unapred pripremljenu podlogu od peska i pričvrsti kukicama. List treba da prijanja uz podlogu celom površinom. Posle nekog vremena će se na mestima gde je list bio zarezan pojaviti novi izdanci, koje ćemo, kad ojačaju, presaditi u zasebne saksije. Na našem sajtu možete pronaći širok asortiman kvalitetnih noževa i sekača za baštu, koji će vam olakšati posao i od njega načiniti pravo zadovoljstvo. Biljke se mogu razmnožavati i kalemljenjem. Taj postupak se najviše koristi pri razmnožavanju ruža, kamelija, azaleja i sličnih vrsta. Kalemljenje se obavlja okcima skinutim s kalem-grančica, koje se kaleme na podlogu "divljaku". 

Da bi ovaj proces uspeo, neophodno je da i podloga i kalem raspolažu s dovoljno sokova. Kalem-grančice treba seći pred samo kalemljenje jer će se tako bolje primiti. Kalemljenje se obavlja po mirnom i (po mogućnosti) oblačnom vremenu bez padavina. Za ovaj posao neophodno je imati nož ili sekač za baštu i kalem-gumice, jer se kalem mora vezati odmah nakon kalemljenja, nipošto kasnije. Razlikujemo tri vrste reza - prvim se pomlađuju biljke kada se noževima i sekačima za baštu, režu starije grane da bi se omogućilo stvaranje novih, mladih izbojaka. Rez za održavanje ima ulogu uklanjanja starih, oštećenih i bolesnih izdanaka obično tamne ispucale kore. Posljednjim rezom, koristeći noževe i sekače za baštu, se biljci daje željeni oblik.Da bi orezivanje bilo uspešno i što manje stresno kako za biljku tako i za čoveka, potrebno je poštovati neka opšta pravila orezivanja. 

Potrebno je imati odgovarajući alat, tj. noževe i sekače za baštu, za sve vrste orezivanja koji mora biti oštar, čist i kvalitetan da bi se postiglo najmanje oštećenje biljke i kvaliteta reza. Ukoliko ju nekoliko godina nismo orezivali, biljka je, u ovom slučaju grm, proizvela mnoštvo mladih izbojaka na starim granama. Tada ćemo primijeniti orezivanje kao tehniku pomlađivanja i omogućiti da nakon reza biljka usmjeri sve svoje snage na mjesto reza i uspješno pomladi biljku. Takva će biljka imati obilje novih, mladih izdanaka i pregršt cvetova. Grane će ukoliko se radi o nekoj voćki, bogato roditi, iako je poznato da se broj i kvalitet plodova na starijim biljkama postepeno smanjuje. Vrlo je važno prepoznati kada i u kojoj meri koristimo određeni rez. Kada biljke orežemo noževima ili sekačima za baštu na pravi način, izbegavamo curenje sokova i njegovo eventualno truljenje i zaleđivanje kada krene vegetacija. Ukoliko učinimo vodoravan rez, omogućavamo zadržavanje vlage s istim posledicama. 

Budući da su grmovi po svojoj konstituciji različiti od stabala, a isto poseduju drvenastu strukturu, neka pravila kod orezivanja noževima ili sekačima za baštu su zajednička, ali neka su svojstvena samo grmovima.