OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Baštensko osvetljenje - OSVETLJENJE ZA BAŠTU

Zbog visokih letnjih temperatura večeri uglavnom provodimo u bašti ili na balkonu. Adekvatno osvetljenje, osim što omogućuje bezbedno kretanje po vrtu tokom noći, bašti daje i romantičan izgled. 

Osnovno pravilo je da osvetljenje ne sme da bude upadljivo. Pojedinačno osvetljena mesta baštu čine tajanstvenom. Posebnu pažnju treba posvetiti osvetljenju lepih primeraka biljaka, jezerca ili fontane, čime se postiže poseban ugođaj u večernjim časovima. Pojedinačne predmete - skulpture, žbunje, drveće i cveće bolje je osvetliti sa dva ili više izvora svetlosti, kako bi se dočarao njihov oblik (pod pravim uglom po jedna svetiljka odozgo i odozdo, a pod oštrim uglom dve bočno). 

Svetiljke za osvetljavanje drveća po danu ne bi trebalo da budu vidljive da ne bi narušavale celokupan izgled vrta, pa se mogu maskirati žbunjem ili puzavicama. Ukoliko želimo da osvetlimo klupu ili fontanu, svetiljke je najbolje postaviti ispod elementa koji se osvetljava. Loptaste plutajuće svetiljke posebnu lepotu daju jezercetu u večernjim satima. Kako lampe često imaju i dekorativnu funkciju, važno je da se pažljivo odaberu i postave na odgovarajuća mesta. Lampice od umetnički kovanog gvožđa lepo će pristajati uz vrt pejzažnog stila. U savremeno oblikovanom vrtu najčešće se koriste lampice izrađene od modernih materijala. Da bismo osvetliti ceo prostor, lampice je neophodno postaviti na stubove, a ukoliko želimo da osvetlimo samo terasu, staze, stepenice ili da naglasimo slikovitost vrta, upotrebićemo neupadljivo i prigušeno prizemno osvetljenje. 

Preporučujemo solarne lampe kao nezavisne i obnovljive sisteme, koje odlikuje štednja energije i “prijateljski” odnos prema životnoj sredini. Omogućavaju nam potpunu kreativnost i slobodu u izboru mesta na kojem će lampa biti postavljena. Raznovrsnost materijala od kojih su izrađene (čelik, aluminijum, tikovina, staklo, pvc materijali), moderan dizajn i savremena tehnologija, zadovoljavaju sve principe estetike. Osim toga, nova generacija solarnih lampi ima duži vremenski period osvetljenja i daje intenzivniju svetlost. Ako želite da diskretno, ali i atraktivno osvetljenje za baštu ili staze do kuće, predlažemo solarne kocke. Podne solarne ploče sadrže fotoosetljive ćelije koje tokom dana akumuliraju energiju, a tokom noći je emituju preko lampica. Mogu se koristiti kao detalj prilikom popločavanja staza, ili kao dekorativna opeka u fasadi. Vek trajanja im je 10 godina. 

Potpuno neobičan izvor svetlosti jesu solarne saksije i stočići, koje su osvetljene sa unutrašnje strane. Možemo ih rasporediti na terasi, ili u bašti. Ima ih u različitim bojama. Ukrasne baklje čine vrt tajanstvenim. Izrađuju se od bambusa, aluminijuma i mesinga. Pune se petrolejom ili eteričnim uljem. Na tržištu se mogu naći i solarne lampe sa više dioda. One se ugrađuju u pod (otporne su na gaženje), ili u opeku fasade. Led lampe sa integrisanim senzorom služe za registrovanje pokreta. Svetiljke postavljene u bašti treba da obaviju biljke i neke elemente tajanstvenom atmosferom. Ukoliko osvetljavamo samo kuću ili staze kroz baštu pogodnije je osvetljenje odozgo, pa se tada koriste visoke svetiljke. Stubovi visokih svetiljki mogu se oplemeniti puzavicama. Učinite vašu baštu i dvorište prijatnim za Vas i Vaše prijatelje. Osvetlite prostor i uživajte u njemu. veliki izbor lampi i osvetljenja. 

Naručite i mi ćemo Vam isporučiti proizvod na kućnu adresu.
spacer