OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
Sve kategorije > Odeća, obuća i galanterija > Odeća > Pantalone
spacer
spacer
Prikazano 1 - 1 od ukupno 1 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort                   
spacer
spacer

Pantalone

spacer
spacer
spacer
spacer     spacer

Robna marka: Pentagon
Pantalone RIP-STOP

Pantalone RIP-STOP

Veoma udobne taktičke pantalone od RIP-STOP materijala otpornog na cepanje ...

cena: 4.350,00 din
 
Prikazano 1 - 1 od ukupno 1 pronađenih          
Sortiraj:  po ceni  sort po robnoj marki   sort po kategoriji   sort po nazivu   sort  
spacer
spacer
Pantalone

Pantalone predstavljaju deo odevnih predmeta koji služi za pokrivanje donjih delova tela odnosno donjih ekstremiteta tj. zadnjice i nogu. Pantalone datiraju još iz prastarih vremena a može se reći da su prvi dokazi svrstani u neolit. Pantalone su od tada do danas promeile mnogo dizajnova ali je njihova prvenstvena namena i funkcija ostala gotovo ista. 

Prve pantalone su nastale, kako bar dokazi kažu na prostoru sibira, jer se od tamo mogu naći prvi dokazi. Ipak, iranski narodi su u šestom veku pre nove ere prvi zvanično nosili pantalone, onakve kakve i danas viđamo ponegde. Pantalone su kroz istoriju menjale svoje oblike bivale zatvorene kao hlače u srednjem veku pa kasnije i prorezane za stopala ali se može reći da su tek u devetnaestom i dvadesetom veku postale zvanični odraz mode. 

Pantalone su u devetnestom veku krenule da imaju pravu ekspanziju i to na prostoru Amerike. Amerika je bila zemlja stočara pa su prve farmerice od džinsa napravljene upravo na tim prostorima. Pantalone se sastoje od glavnog dela koji se navlači na sedalni deo i od nogavica kroz koje se provlače noge. Pantalone mogu imati dugačke i kratke nogavice. Prave se od različitih materijala i može se reći da su veoma pogodne za sve one koji se štite od hladnoće. Pantalone se mogu praviti od teksasa, lana, pamuka, kepera i mnogih drugih materijala. Lanene pantalone su najprikladnije za visoke temperature dok su pantalone na bazi vune i somota pravljene za zimu. 

Pantalone su dugo nosili samo muškarci, ali je dvadeseti vek, a pogotovu druga polovina ovog veka počela da nameće i pantalone za žene kao odraz nove mode. Pantalone mogu imati uske i široke nogavice. Današnja moda podrazumeva spušteni kroj pantalona i uske nogavice dok su se do nedavno nosile široke pantalone. Pantalone mogu biti i svečane pa se nose uz odela.

Postoji nebrojeno mnogo modela pantalona a neke su čak i delovi uniforma. Pantalone su simboli novog doba i veoma su prikladne za nošenje u svim prilikama.
spacer
       
spacer