OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0
prodato
Pantalone RIP-STOP

Pantalone RIP-STOP

cena: 4.350,00 din

Pantalone

Pantalone

Pantalone predstavljaju deo odevnih predmeta koji služi za pokrivanje donjih delova tela odnosno donjih ekstremiteta tj. zadnjice i nogu. Pantalone datiraju još iz prastarih vremena a može se reći da su prvi dokazi svrstani u neolit. Pantalone su od tada do danas promeile mnogo dizajnova ali je njihova prvenstvena namena i funkcija ostala gotovo ista. 

Prve pantalone su nastale, kako bar dokazi kažu na prostoru sibira, jer se od tamo mogu naći prvi dokazi. Ipak, iranski narodi su u šestom veku pre nove ere prvi zvanično nosili pantalone, onakve kakve i danas viđamo ponegde. Pantalone su kroz istoriju menjale svoje oblike bivale zatvorene kao hlače u srednjem veku pa kasnije i prorezane za stopala ali se može reći da su tek u devetnaestom i dvadesetom veku postale zvanični odraz mode. 

Pantalone su u devetnestom veku krenule da imaju pravu ekspanziju i to na prostoru Amerike. Amerika je bila zemlja stočara pa su prve farmerice od džinsa napravljene upravo na tim prostorima. Pantalone se sastoje od glavnog dela koji se navlači na sedalni deo i od nogavica kroz koje se provlače noge. Pantalone mogu imati dugačke i kratke nogavice. Prave se od različitih materijala i može se reći da su veoma pogodne za sve one koji se štite od hladnoće. Pantalone se mogu praviti od teksasa, lana, pamuka, kepera i mnogih drugih materijala. Lanene pantalone su najprikladnije za visoke temperature dok su pantalone na bazi vune i somota pravljene za zimu. 

Pantalone su dugo nosili samo muškarci, ali je dvadeseti vek, a pogotovu druga polovina ovog veka počela da nameće i pantalone za žene kao odraz nove mode. Pantalone mogu imati uske i široke nogavice. Današnja moda podrazumeva spušteni kroj pantalona i uske nogavice dok su se do nedavno nosile široke pantalone. Pantalone mogu biti i svečane pa se nose uz odela.

Postoji nebrojeno mnogo modela pantalona a neke su čak i delovi uniforma. Pantalone su simboli novog doba i veoma su prikladne za nošenje u svim prilikama.