OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa0

Pincete

Pincete

Ovo je sigurno jedan od alata koji se može svrstati u najviše kategorija na našem sajtu. Ako se pitate zbog čega dovoljno je samo da razmislite koliko samo namena jedan ovakav mali ali veoma funkcionalan i praktičan predmet može imati u realnoj svakodnevici. A o tome od kada se pinceta postavila kao veoma često upotrebljivan alat, ne možemo sa sigurnošću da pričamo, ali svakako možemo da se osvrnemo na one najstarije arheološke naseobine u kojima se pinceta mogla pronaći. Drevni Egipat i mesopotamsko tle sigurno su dobre reference na to koliko je pinceta kao alat stara. Za šta se konkretno upotrebljavala tada ne može se takođe reći ali se može smatrati odvajkada funkcionalnim predmetom u svim mogućim poslovima. 

Pinceta naime, predstavlja jedan od alata koji se korsiti za manipulisanje sitnim stvarima koje se teško mogu dohvatiti rukom. Osim toga, pinceta se koristi i na mestima na kojim nije preporučljivo koristiti ruke. Pretpostavlja se zapravo da su se prve pincete javile po uzoru na takozvane mašice koje su se koristile za prihvatanje vrućih stvari te se kroz čitavu istoriju provlače mašice do današnjih dana. Ono jest, stvarno kada ih uporedimo možemo doći do izvesnih sličnosti koje se tiču fizičkog izgleda premda su pincete znatno manje od mašica. Pincete rade po principu takozvane poluge treće klase tj. poluge koja u jednoj tački spaja dva pokretna kraka. Pincete se mogu koristiti na najrazličitijim područjima danas a najčešće se prave od raznolikih vrsta nerđajućih metala.

Mi ćemo nastojati da opišemo nekoliko kategorija u kojima se pinceta može funkcionalno koristiti a na vama je da odaberete svoju oblast i nađete razlog koji svakako postoji, zbog koga biste morali obezbediti pincetu i za vaš dom ili torbicu. Danas se anatomske odnosno hirurške pincete koriste u medicini a vama se svakako može naći pri ruci kada su u pitanju izleti na kojim vrebaju krpelji. Osim toga, često uraste i poneka dlaka a veoma se često treba i iz estetskih razloga počupati pincetom koja dlaka sa lica. 

Pincete se dosta koriste u oblastima kao što su filatelija ilio numizmatika pa su one pogodne za sve one koji barataju sitnim a vrednim stvarčicama. O sajdžijskom poslu takođe možemo govoriti kada su pincete i njihova upotreba u pitanju.