OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Pneumatski čekići-štemarice

Kako smo dosta govorili o pneumatici možda je samo vreme da se kaže da je to grana koja koristi kompresovani vazduh i pretvara ga u određenu funkcionalnu smesu koja može da pokreće određene procese. Upravo se na pneumatici zasnivaju procesi mnogih alata koji se nazivaju pneumatskim alatima. Pneumatski čekići odnosno štemarice samo su neki od proizvoda koji se mogu koristiti u oblasti zanatsva i proizvodnje. 

Da bi se shvatilo kako oni fuknkcionišu možda je najbolje ilustrativno govoriti o njima. Kako smo već u ručnim alatima pominjali da čekići služe za zakucavanje najčešće eksera ili vijaka vredi se samo podsetiti da postoje razni zanatski čekići kao što su tesarski, stolarski, mesarski ili drveni odnosno metalni čekići. Pneumatski čekići iako imaju sličnu funkciju kao i svi ostali čekići te se stoga čekićima i zovu, ipak su samo posebna kategorija koja mnogo ne liči na obične čekiće niti funkcioniše na istom principu. Ono što karakteriše sve pneumatske čekiće jeste da se veoma lako i brzo menjaju dleta na njima, što govori da ovakvi čekići mogu da se koristie u tesarstvu ili klesarstvu. Kako mnogi stručnjaci ali i proizvođači napominju vredi reći da su oblici ovih čekića jedni od najbolje dizajniranih upravo zbog njihovog ergonomskog dizajna. 

Gumom obložene ručice u stvari daju visoko operativnu, udobnu ali što je najbitnije i bezbednu kontrolu. Vrlo je važno reći da su ove ručice kod čekića izolovane i to hladnom izolacijom te i to da se kod njih retko dešava proces klizanja ukoliko se sa njima radi aktivno. Vrlo je važno skrenuti pažnju i na to da ovi uređaji imaju povratni šok mehanizam što u mnogome smanjuje jake vibracije i dovodi do toga da su ovakvi pneumatski čekići veoma pogodni za korišćenje. Odlazni vazduh se kod čekića usmerava tako da odlazi daleko od korisnika  te da ne dovodi do problema prilikom rada. Reći ćemo samo još i to da su ovakvi čekići ali i štemarice visoko kvalitetni i zbog toga idealni za sve vrste radova na polju građevinarstva.
spacer