OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa
spacer
Pojačivači i merači momenta

Možda ste primetili da sve alate koji se tiču ručnog ili električnog pogona zovemo onim pravim oficijalnim imenom pod kakvim su i zavedeni u svetske standarde. Prema tome, svi oni koji se bave pravim profesionalnim pozivom ali i oni koji se iole razumeju u uređaje ovog tipa znaće da se snađu i neće imati problem sa prevođenjem u svakodnevni sleng. Ipak, malo ko zna šta su zapravo pojačivači i merači momenta jer se momentom smatra mnogo pojmova a pojačivač momenta bi mogao aludirati na širok spektar izraza koji se koriste. Upravo iz tih razloga mi danas imamo potrebu da široj masi objasnimo ove pojmove. 

Naime, pojačivač momenta nije ništa drugo do običnog ključa koji najpre služi za odvijanje točkova odnosno vijaka tj. šrafova na točkovima. Mnogo se puta na putovanjima dešava da se slučajno guma zakači na neki oštar predmet i dovede vašu bezbednost u pitanje. Upravo iz tih razloga vrlo je bitno voditi računa o pneumaticima, da li su dovoljno napumpani i da li su prilagođeni uslovima puta tj vremenskim uslovima najpre zimi i letu. Sve ostalo može se smatrati nesrećnim incidentima ali se mora uvek voditi računa o vožnji i o prilagođenosti brzini. No da ne bismo pisali opšte opomene i vodili se tima da savetujemo vozače, smatramo da su svi oni koji su ovde već dobrano upućeni u filozofiju bezbene vožnje. Ukoliko se pak i desi da vam guma na putu otkaže poverenje, nemojte paničiti već na vreme i preventivno obezbedite pojačivače momenta koji se mogu naći i u vašim prtljažnicima. Ovakvi uređaji mogu se naći u vašim gepecima po prilično prihvatljivim cenama i to u koferima i sa čitavom dodatnom opremom. Da se ne bismo preterano udaljili od teme koju smo počeli, treba pomenuti da se ovi uređaji veoma često mogu nazivati “ruskim ključevima”. Kako ruski ključ nije oficijalno ime za ovaj predmet, on se u naslovu nije ni našao ali se veoma često može čuti i ovaj izraz. 

Merači momenta su oni uređaji koji se na pojačivačima nalaze a mere količinu stegnutosti šrafoa na točkovima najpre, i to u svrhu bezbednosti. Svakako treba voditi raćuna da šrafovi nisu previše stegnuti ili još gore previše olabavljeni.
spacer