OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Rasterivači komaraca

Pomenuli smo kao generalnu kategoriju šta su insekti. Takođe parcelisano postoje i određeni aparati za suzbijanje insekata koji se veoma često koriste. Ipak, kada su komarci u pitanju može se reći da su oni najdosadnija vrsta insekata koju možemo pobrojati u posebnu kategoriju. Ponekad, na mestima gde nam drugi insekti omogućavaju da uživamo, komarci znaju da nam ne daju mira. Ova bića mogu u velikome ugroziti najobičnije nedeljne šetnje, čitava letovanja ili kampovanja ali i sedenje u kućnim uslovima. Zbog toga je čovek težio da smisli pravi način kako da se oslobodi od bića poput komaraca. 

Najidealniji način je personalna zaštita. Pod personalnom zaštitom se misli na zaštitu koja će komarce odbiti samo od vas. Ovakve pametne naprave već su smišljene i mogu se okarakterisati kao džepni rasterivači komaraca. Džepni rasterivači komaraca funkcionišu na jedan veoma korišćen način u raznim oblastima. Reč je o ultrazvuku. 

Da bismo rekli kako funkcionišu ovi uređaji moramo najpre obratiti pažnju i na to šta se tačno krije iza pojma ultrazvuk. Ultrazvuk predstavlja zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti koju ima ljudsko uvo. Ta granica je postavljena na 20 000 herca. Neke životinje kao što su delfini, miševi i slepi miševi, psi mogu da čuju ultrazvuk jer su im čulne frekvencije genetski podešene drugačije.  

U tome leži čitav trik vezan za rasterivanje komaraca. Naime, upravo su i komarci jedan od tipova životinjske vrste koji ultrazvuk mogu da čuju. Osim toga što ove životinje čuju ultrazvuk pomenimo i to da ima ovaj zvuk smeta. Sada kada znamo ove pojedinosti nimalo ne čudi činjenica da se zvuci ove vrste koriste u svrhe rasterivanja komaraca. Džepni rasteriivači su punjivog karaktera pa ih uvek možemo držati i kod kuće ali kada su nam potrebni možemo ih skinuti sa punjača i nositi sa sobom. Veoma je bitno reći da ovi zvuci nemaju nikakvih štetnih dejstava po čoveka
spacer