OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer

Skijanje i klizanje

je zimski sport u kojima invidualci, parovi, ili grupe ljudi izvode skokove, piruete, i ostale poteze na ledu, često praćeni muzikom. Klizači se takmiče u više nivoa, od početnika do profesionalca, na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Umetničko klizanje spada u jedno od odabranih sportova na Zimskim olimpijskim igrama. Sam sport je takođe usko povezan i sa šou biznisom. Glavna takmičenja uključuju egzibicije u kojima najbolji klizači izvode tačke po izboru, bez ikakvih zabrana i ograničenja pred publikom. Mnogi klizači danas, i tokom karijere, kao i posle nje, klizaju i učestvuju u klizačkim egzibicijama i predstavama obično po završetku godišnje klizačke sezone (obično u leto i proleće). Sečivo klizaljke je zaobljeno na vrhu u radijusu od dva metra. One su dizajnirane da održavaju što veću moguću klizačku stabilnost. Oštrica klizaljki je oko 4mm tanka. Oštrica je najvažnija u čitavom sportu, oštra je kao žilet (da bi mogao da seče led, koja je na žalost najviše doprinosila u povredi klizača). 

Klizaljke se po tradiciji izrađuju ručno od više slojeva kože. Često se mogu naći i one od sintetičkih materijala sa termoizolacijom koje poslednjih godina postaju sve više popularne među klizačima zato što su kombinacije snage i jačine klizaljke a ujedno su i tanje i lakše i pružaju više osećaja od kožnih koje su više pucale od današnjih. Poslednji dizajn u izradi klizaljki donose izdignutiju petu koje dozvoljavaju veću fleksibilnost i više slobode. Tipična i uobičajena boja klizaljki za muškarce je obično crna, dok devojke najčešće nose bele ili boje mesa.Oštrica je snažno pričvršćena za cipelu šrafovima. Još jedan deo opreme je i štitnik za klizaljke, koji se stavlja na oštricu kad klizač želi da prošeta (npr. do podijuma) kada nije na ledu. Štitnik štiti oštricu od prljavštine i oštećenja. 

Snake - Sankanje je način prelaženja strmih zaleđenih ili sneženih površina korišćenjem sanki u svrhu rekreacije ili zabave. Sankanje je ujedno i zimski sport u kojem je cilj preći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sankama u što kraćem vremenu. Pri vožnji sanki sankaš ili više njih sede na sankama položajem nogama prema napred. Od boba se sankanje razlikuje po tome što sanke nemaju aerodinamični oklop, već se sastoje samo od ležišta i saonica. Danas se praktikuje više disciplina tog sporta: pojedinačno i u paru, i to za žene i muškarce. Pravila takmičenja su jednostavna: takmičar na kratkoj zaletnoj stazi ubrza sanke gurajući ih rukama u sedećem položaju, legne na leđa te zatim upravlja težinom tela te pritiskom nogama na levu ili desnu saonicu u smeru vožnje. Sankanje je standardni sport na Zimskim olimpijskim igrama od 1964. kada je prvi put uveden u program Igara. Sanke su sportski rekvizit ili prevozno sredstvo namenjeno za kretanje po zaleđenoj ili snegom pokrivenoj površini.spacer