OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer

Stoni ili stolni fudbal - kućni i profi 

Stoni fudbal se često igrao za zabavu u pabovima, barovima, na radnim mestima, školama, klubovima i sa nekoliko pravila. Izuetna društvena igra koja pravi odličnu zabavu i specijalnu atmosferu. Preporučuje se u većim grupama sa mešanim društvom (žene i muškarci), jer obećava odličnu zabavu. Stolni fudbal se igra u zvaničnim takmičenjima koje organizuje nekoliko nacionalnih organizacija, sa visoko razvijenih pravilima i propisima. Organizovano takmičenje može se pratiti unazad do 1940-ih i 1950-tih u Evropi. 

Ali profesionalni turneje i veliki novac manifestacije počeo je kada je osnivač modernog profesionalnog stoni fudbala, Li Peppard iz Seattle najavio nagradu od "četvrtine miliona dolara " u 1976. Momak iz Portlanda Oregon Džonpočeo je da osvoja prvenstvo SAD. Bobi Braun, takođe iz Portlanda, i dalje drži rekord za najviše poena postigao u sezoni sa 1305. Iako patenti za slične igre postoje od davne 1890, igra stoni fudbal kako ga mi danas poznajemo prvi put je izmislio Harold Searles Thornton u 1921 i patentirao 1923. Koncept je zamišljen posle Harolda posle fudbalse utakmice na kojoj je bio. On kao strastveni navijač imao je želju da svoj omiljeni sport preseli u dnevnu sobu.Inspiracija mu je došla iz kutije šibica, odnosno slaganjem šibica širom kutije je i bila osnov za izmišljanje ove igre , a danas sporta.Njegov stric Luis S. Tornton, je kasnije prepoznao potencijal igre pa je patentirao u Americi. 

Godine 2002, Međunarodni stoni fudbal federacija (ITSF) osnovana je u Francuskoj sa zadatkom da promoviše sport stoni fudbal, regulisanje međunarodnih takmičenja, i uspostavljanje igru na Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) i Opšte udruženje od Međunarodne sportske federacije (GAISF). Da biste započeli igru, lopta se servira kroz otvor na bočnoj strani stola, ili jednostavno postavljena na noge figure u centru tabele. profesionalni igrači su u stanju da udare lopticu i do velikih brzina poput 56 km / h u igri. Većina pravila smatraju "Preko 360 stepeni- grešku", ili "roštiljanje" kako se kod nas u narodu naziva, odnosno koristeći dlan, da se brzo okreće oko šipkine ose, umesto da koristite ručne poteze da šutiraju loptu. Postoje mnoge varijacije pravila - u nekim varijacijama, golman je dozvoljeno da se okreće, u drugima dok se postigao cilj iz kontrolisanog položaja, rotacije štapa nakon udaranje je dozvoljeno. Generalno, sve zavisi od grupe ljudi koja se zabavlja na stonom fudbalu naravno na amaterskom nivou. 

Od osnivanja ITSF, pravila su postala standardizovana u najvećim međunarodnim takmičenjima. Međutim, od januara 2012, godišnji svetski šampionat i Svetski kup će dozvoliti dve punu rotaciju od 360 stepeni. Pobednik se lako odredjuje. Ekipa ili individua u stonom fudbalu koja postigne više golova od mogućih pet, deset ili jedanaest golova je pobednik. Kada igrate Bonzini takmičenja broj golova je sedam. Pravila postoje i omogućavaju Backgammon stilu klađenje u igri - što znači igrači mogu pobediti bez borbe, ako njihov "dvostruki" nije prihvaćena. Stoni fudbal tabla može da varira u veličini, ali tipična je oko 120 cm dužine i 61 cm širine. Tabla obično sadrži 8 redova foos muškaraca, koji su plastične, metalne, drvene ili ponekad karbon-fiber figure montirane na horizontalnim metalnim šipkama. 

spacer