OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Napravite ,, botaničku baštu,, u Vašem dvorištu

Šta je pejzažna arhitektura?
Pejzаžnа аrhitekturа je u širokom smislu reči prаktičkа umetnost i nаukа o аdаptаciji predelа zа ljude i njegovo iskorištаvаnje zа uživаnje i stvаrа u celini i detаlju prirodne sredine modelisаnjem terenа, određivаnjem komunikаcijа, sаdnjаmа zelenilа, korištenjem vegetаcije i vodenih površinа i oživljаvаnjem prostorа аrhitekturom, pаviljonimа, fontаnаmа umetničkim delimа u eksterijeru. U užem smislu reči je pejzаžnа аrhitekturа, аrhitekturа pаrkovа i bаšti.
Šta je hortikultura?
Umetnost prostornog oblikovanja vrtova, parkova i drugih pejzažnih kompleksa često se spominje i pod nazivom hortikultura.


UREĐENJE BAŠTE I DVORIŠTA

Uređenje bašte i dvorišta je ljubav prema stvaranju. Uređenje dvorišta i uzgajanje cveća, kao i uređenje vrtova ili bašte je svakako pejzažna arhitektura, skrojena po vašoj meri i ukusu. Vrtlarsvo nije samo cvetnjak i cveće, već vaš duh prenet na baštu i dvorište. Imati dvorište nije samo uživanje, treba naravno imati umeće, a osim toga to je i velika obaveza. Moć prirode ne mora da se oseća samo na otvorenom prostoru, već može da bude prisutna i pred vašim vratima.


Uređenje dvorišta i izgradnja vrta je pravo zadovoljstvo za sve one koji žive u kućama. Čak i sam boravak na otvorenom u čoveku budi želju za uređenjem tog prostora, koji predstavlja oazu u koju se možete povući i provoditi mirne trenutke sami ili dočekivati goste. Uređenje bašte  zahteva dobru pripremu i planiranje, kao i uređenje bilo kog dela kuće. Potrebno je obratiti pažnju na to čemu će bašta koristiti, gde se nalazi u odnosu na ulicu, kakva joj je pozicija u odnosu na kuću i pomoćne zgrade, kakva je osvetljenost bašte i slično. Uređenje bašte i dvorišta je za svakog ko poseduje dar za estetiku i ko je imalo kreativan. Sam boravak na otvorenom u svakom  čoveku budi želju i volju za uređenjem tog prostora. Toliko je privatnih oaza mira, koje su skrivene od očiju suseda i znatiželjnih pogleda prolaznika. Onaj ko ima svoj komad sunca ili hladovine u svom dvorištu, svakako će želeti da urediti vrt i dvorište, kako bi mu  bilo lepše kada boravi u tom prostoru.  Kako i čime urediti vrt individualna je stvar i svako ima različite afinitete. Uređenje bašte i dvorišta zahteva pripremu i planiranje, kao i uređenje svakog drugog dela vašeg doma. Važno je da vodite računa da iskoristite dvorište na najbolji način, bilo da ga koristite samo za lenčarenje u hladu i sunčanje na suncu, ili ćete u svoje dvorište uneti novine kao što su travnjak, ogradica sa cvećem, voćnjak. Ukoliko imate dete ili decu dobro je da za vaše mališane ostavite deo dvorišta za njihove igrarije. Nakon što utvrdite kome je i za šta namenjena vaša bašta i dvorište,  možete početi sa planiranjem rasporeda u vašem dvorištu. 


Uzmite u obzir da u dvorištu morate da imate kvalitetnu podnu površinu, i to u delu u kom se opuštate uz kaficu. Betonski pločnici idealno su rešenje, kao i senice ili neke druge površine i objekti, koji mogu služiti za tu namenu. Staze i prolazi isto tako bi trebali da budu betonski, od betonske galanterije ili šljunka, kako bi kretanje po dvorištu i bašti bilo lakše i lepše. Raspitajte se koje su biljke najpogodnije za vaše klimatsko područje, koje biljke uspevaju u hladovini, a koje na suncu. 


Razmislite želite li drvo koje će napraviti hladovinu. Razmislite i o delu u kom bi smestili fontanu ili malo jezerce ili neku vodenu figuru, skulpture. Vodeni efekti će vašem dvorištu i bašti dati dozu svežine i u najtoplijim danima u godini. Na našem sajtu možete pronaći mnoštvo proizvoda, koji će vam pomoći da na najlakši i najbolji način uredite Vaše dvorište i baštu!

spacer