OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Rezidba voća - Makaze za cveće, voće, vinovu lozu...

Orezivanje voća nije lako i to je jedan mukotrpan rad. Pogrešno je mišljenje da svako može da reže voće. Konstatacija da voće treba orezivati u cvatu je neispravna jer se voće reže pre proleća, znači negde u februaru, kada voće miruje. Može se i ranije orezivati, samo ako vam vremenski uslovi dozvole, da nije mnogo niska temperatura ili da nema snega. Samoj voćki ne smeta ni da li je minus ili sneg ili kiša. 

Bitno je da voće ne počne da pupi, ali može se i tada može rezati, mada voće tada boluje jer je to poslednji rok za rezanje. Svaka vrsta voća ima svoj način i proceduru rezanja, Šljiva se orezuje i grane se skraćuju na dve trećine, pravi se krošnja. Postoje razni oblici krošnji, kajsija se prekracuje, jabuka se samo razredjuje itd. 

Neke voćke imaju cvetne pupoljke na krajevima grana, to mozete videti na jabuci i kruški, te grane ako prekratite na dve trećine, kao kod šljive, automatski postaju nerodne grane, jer je taj cvet rodni cvet i nikako se ne sme uklanjati sa grane. Ako hoćete da naučite da orezujete voće, bolje dovedite nekog sa iskustvom u rezanju i orezivanju voća da Vam pokaže pvi put i objasni tajne orezivanja voća i vinograda.
spacer