OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Crna

Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Crna

cena: 299,00 din
 • Samolepiva mreža protiv insekata 130x150 Crna 349,00 din detaljnije Detaljnije
Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Braon

Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Braon

cena: 299,00 din
 • Samolepiva mreža protiv insekata 130x150 Braon 349,00 din detaljnije Detaljnije
Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Bela

Samolepiva mreža protiv insekata 100x130 Bela

cena: 299,00 din
 • Samolepiva mreža protiv insekata 130x150 Bela 349,00 din detaljnije Detaljnije
Samolepiva mreža protiv insekata 90x150 bela LEVIOR

Samolepiva mreža protiv insekata 90x150 bela LEVIOR

cena: 329,00 din
 • Samolepiva mreža protiv insekata 90x150 crna LEVIOR 329,00 din detaljnije Detaljnije
Samolepiva mreža protiv insekata 150x180 bela LEVIOR

Samolepiva mreža protiv insekata 150x180 bela LEVIOR

cena: 429,00 din
 • Samolepiva mreža protiv insekata 150x180 crna LEVIOR 429,00 din detaljnije Detaljnije
Magnetna zavesa protiv insekata bela BEOROL

Magnetna zavesa protiv insekata bela BEOROL

cena: 690,00 din
 • Magnetna zavesa protiv insekata crna BEOROL 690,00 din detaljnije Detaljnije
Mrežica za komarce zelena 1mx30m

Mrežica za komarce zelena 1mx30m

cena: 4.729,00 din
 • Mrežica za komarce zelena 1.2mx30m 5.939,00 din detaljnije Detaljnije
 • Mrežica za komarce zelena 1.5mx30m 7.413,00 din detaljnije Detaljnije
Mreža za komarce siva 1mx30m

Mreža za komarce siva 1mx30m

cena: 4.729,00 din
 • Mreža za komarce siva 1.2mx30m 5.939,00 din detaljnije Detaljnije
 • Mreža za komarce siva 1.5mx30m 7.413,00 din detaljnije Detaljnije
Mrežica za komarce braon 1mx30m

Mrežica za komarce braon 1mx30m

cena: 5.169,00 din
 • Mrežica za komarce braon 1.2mx30m 5.939,00 din detaljnije Detaljnije
 • Mrežica za komarce braon 1.5mx30m 7.413,00 din detaljnije Detaljnije
Mrežica za komarce bela 1mx30m

Mrežica za komarce bela 1mx30m

cena: 5.197,00 din
 • Mrežica za komarce bela 1.2mx30m 5.939,00 din detaljnije Detaljnije
 • Mrežica za komarce bela 1.5mx30m 7.149,00 din detaljnije Detaljnije
spacer
Mreže za komarce

Komarci predstavljaju jednu veliku porodicu insekata koja broji oko četrdeset rodova a razlikuje se čak oko 31 000 raznolikih vrsta. Smatra se da su se komarci razvili još pre oko sto sedamdeset miliona godina, što ih čini jednom od najstarijih postojećih vrsta.

Komarci se nastanjuju gotovo na svim područjima sveta. Jedina mesta za koja se može reći da komaraca uopšte nema jesu polarna područja, pustinje i mesta koja su na većim nadmorskim visinama. Ipak, najčešće se komarci mogu naći na mestima koja su u blizini vode i gde je vlažnost nešto veća. Različite vrste komaraca žive na različitim područjima ali su najčešće skoncentrisani u blizini vode. Komarci nemaju standardno vreme cirkulisanja ali se ipak može kazati da su aktivniji u sumrak ili u rano jutro u odnosu na noć. Vrlo su prilagodljiva vrsta pa ih možete očekivati na bilo kojim mestima počev od vašeg doma, preko mesta na kojima odmarate, na vikendicama ili na kampovanjima. Prirodna legla komaraca su bare, močvare, jezera ali i poplavljene površine.  

Komarci su veoma mali insekti najčešće do dva centimetra dužine. Zbog ovoga su u mogućnosti da nasele bilo koja mesta na svetu ali i da zadaju veliki problem ljudima jer su teško uhvatljivi. Prilikom uboda mogu da izazovu alergiju a poneki čak  imaju određene bolesti koje prenose. Reč jhe npr. o malaričnim komarcima. Da biste se zaštitili od komaraca bar dok ste u svom domu, i da biste sprečili razvoj novih komaraca  treba obezbediti posebne uslove. Najbolji način za rešavanje ovog problema jesu mrežice za sprečavanje ulazaka insekata u prostorije. One se proizvode posebnim tehnologijama koja kombinuje staklenu nit i silikonski mrežasti nanos. Ove mrežice su veoma gusto pletene te omogućavaju cirkulaciju vazduha ali ne i ulazak komaraca. Postavljaju se na prozore i veoma se lako montiraju.

Postoje i one mrežice koje imaju samolepiva svojstva pa se montiraju jednostavno i brzo. Komaraca se možete rešiti veoma brzo samo ukoliko vi to želite. Mrežice su jedno od pravih rešenja za vas.

Groznica Zapadnog Nila, akutno, infektivno oboljenje koje prenose tigrasti komarci.

Za bolest se zna od 1937. godine kada je zabeležena u Africi. Verovatno je postojala i ranije. Sa klimatskim promenama i otopljavanjem tigrasti komarac koji živi u tropskim i suptropskim područjima počeo je da se širi ka umerenom pojasu Azije i Evrope. Sa komarcima se širila Groznica Zapadnog Nila. U Srbiji su prvi slučajevi bolesti zabeleženi 2010. godine.

Virus groznice Zapadnog Nila prenose tigrasti komarci. Opasan je samo ujed zaraženog komarca. Pretpostavlja se da nije dovoljan ujed jednog komarca već više njih što se obično dešava pri boravku u prirodi pored reke ili bare. Bolest ne može da se prenese sa čoveka na čoveka. Može putem transfuzije krvi, ako je davalac bio bolestan u vreme davanja krvi.

Tigrasti komarci su jako prilagodljivi na nove uslove života. Agresivni su i istiskuju obične komarce na teritoriji gde se pojave. Mogu da prenose viruse izazivače različitih bolesti kao što su groznica Zapadnog Nila, žuta groznica, denga. Za razliku od običnih komaraca koji su najaktivniji noću, tigrasti komarci ujedaju i danju i noću.

Bolest se javlja tri do 14 dana od ulaska virusa u organizam. Kao što kazuje ime bolesti groznica Zapadnog Nila se karakteriše groznicom, visokom temperaturom, jezom, malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima. Nekada se javlja ospa, dok neki bolesnici imaju muku i/ili povraćanje. Temperatura je obično 38 stepeni, nekada viša. Ovakva klinička slika se sreće kod manjeg broja bolesnika.

Kod većine (80% bolesnika) bolest protiče lagano, obično nedijagnostikovano. Bolesnici se osećaju kao da imaju lagani nazeb. Mogu da ih bole leđa ili neki drugi zglobovi, malo mišići, da osećaju lagani umor i glavobolju. Temperatura je malo povišena ili normalna. Većina se ne javlja lekaru, za nekoliko dana im bude bolje.Najmanji broj bolesnika od prilike jedan od 150 koji su se javili lekaru i kod kojih se sumnjalo na groznicu Zapadnog Nila razvijaju tešku kliničku sliku sa visokom temperaturom i komplikacijama na centralnom nervnom sistemu.

Kod malog broja obolelih, uglavnom kod starijih osoba, hroničnih, pre svega kardiovaskularnih bolesnika i osoba sa oslabljenim imunitetom može da se razvije zapaljenje mozga (encefalitis) ili moždanica (meningitis). Bolest protiče kao bilo koji virusni encefalitis ili meningitis. Dijagnoza se postavlja serološkim testovima seruma i likvora (moždano-moždinska tečnost). Ne postoji lek protiv groznice Zapadnog Nila. Primenjuje se simptomatska terapija: lekovi za sniženje temperature, protiv bolova, veći unos tečnosti. Kao i za druge virusne bolesti važno je da se odleži, da se čovek ne izlaže fizičkom naporu. Oporavak od bolesti traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci u zavisnosti od težine kliničke slike.

Opšta zaštita od bolesti sprovodi se isušivanjem bara i uništavanjem komaraca. Efikasnije, suzbijanje ovih insekata se ostvaruje uništavanjem larvi. Manje je efikasno uništavanjem odraslih komaraca, jer se oni u međuvremenu razmožavaju. Lična zaštita se sprovodi korišćenjem repelenata na otkrivenim delovima tela pri koji sprečavaju ujed komaraca i naravno najbolja je fizička zaštita pomožu mreža za komarce, gde se onemogućava bilo kakav kontakt čoveka i komarca.
spacer