OdIgleDoLokomotive
Dobrodošli: neregistrovani
Pretraga
korpa

spacer
Usisivači sa kesom

Usisivači su uređaji koji se koriste kako bi vakuumom čistili određene površine. Usisivači koriste vazdušnu pumpu kako bi napravili vakuum koji će usisati prašinu i ostalu prljavštinu sa poda ali i sa nekih drugih površina, iz automobila ili slično. Prljavština i prašina koja se nakuplja najčešće se skladišti u neko od mesta za skladištenje koje se po potrebi u usisivaču prazni ili menja. Postoje različiti tipovi usisivača a razlikuju se i po tome gde se koriste, da li su za industrijske ili potrebe domaćinstva i tako dalje.

Dugi niz godina nakon izmišljanja usisivača oni su ostali u domenu luksuza i svako ko ih je imao smatrao se bogatim. Drugi svetski rat donosi pravu revoluciju u proizvodnji usisivača. Naime sa krajem Drugog svetskog rata počinje i proizvodnja usisivača koji postaju dostupni svima, kako visokoj tako i srednjoj klasi. Aparati su svakako svoju primenu nalazili u najpre u zapadnim zemljama ali su se kasnije razvojem i mešanjem kultura preneli i na druge krajeve. Poslednje decenije dvadesetog veka su sve više promovisale usisivača kao potreban aparat u kući. Do današnjih dana jedna vrsta usisivača se održala na mestu najkorišćenijeg aparata. Reč je o usisivačima sa kesom ili sa vrećom.

Za razliku od onih sa vodenim filterom usisivači sa vrećom su dosta manji i lakši. Ovi usisivači su ostali poznati i po tome što uskladištenu prljavštinu ostavljaju u vreći koja se kasnije prazni ili baca. Savremeniji usisivači imaju nekoliko opcija filtriranja. Nastavci za ove usisivače mogu biti svakojaki kako bi bilo dostupno dopreti do nekih skrivenih površina. Creva su od jakih savitljivih materijala te je izdržljivost ovih aparata nezamenjiva. Pojedini od njih imaju snagu od 1600W mada ima različitih vrsta. Ovi aparati su vezani za strujno kolo uz pomoć kablova. Kablovi su namotani na koturima koji se nalaze u usisivačima. Prema potrebi kablovi se mogu razmotati i do nekoliko metara. 

Uz pomoć papučice za kabli veoma se lako isti može namotati nazad. Težina usisivača ne prelazi često nekoliko kila što ih čini lakim za upotrebu, jedina mana mogu biti decibeli koje proizvode ovi usisivači. Ipak i oni se mere u desetinama pa se može reći da nisu nikakvi bučni zagađivači. Kapaciteti vreća variraju od jednog do nekoliko litara.
spacer